Wanuri Kahiu wint rechtszaak over niet uitzenden film met LHBT-personages in Kenia

outtv, gay, film, wanuri kahiu, rafiki, film, rechtszaak, kenia
Twitter Icon Facebook Icon Delen
De film werd op 26 april door de Kenya Film Classification gebannen omdat de film ‘lesbianisme zou promoten.’ Kahiu spande op 11 september een rechtszaak aan, waarin zij claimde dat het bannen van de film in strijd is met het grondrecht voor vrijheid van meningsuiting en vrije expressie van een artiest. De rechter zei vandaag in haar oordeel: “Ik ben er niet van overtuigd dat Kenia een dergelijk zwakke samenleving heeft dat haar morele basis zal worden verstoord door het zien van deze film.” Ook zei de rechter dat het artistieke thema of uitvoeren van homoseksualiteit “niet begint bij Rafiki.”

De uitspraak is niet alleen een overwinning voor Kahiu, het betekent ook dat zij haar film Rafiki nu in kan zenden voor de Oscars van volgend jaar, in de categorie Best Foreign Language Film. Een film moet hiervoor namelijk zeven dagen aan een stuk zijn vertoond in het land van productie. Rafiki is al vertoond in Zuid-Afrika, Toronto en op het Cannes Film Festival. Kahiu vertelde BuzzFeed News via WhatsApp dat zij en haar team op woensdag al waren begonnen met het zoeken van theaters waar de film eventueel vertoond kan worden. “Voor het geval dat.”

Kenya Film Classification laat in een persbericht weten dat zij met de beslissing van de rechter meegaan, maar noemt het een ‘triest moment, niet alleen voor de filmindustrie, maar voor alle Kenianen die voor hun moraal staan, dat een film die homoseksualiteit verheerlijkt wordt gebruikt als een ‘branding tool’ voor het land.’ Ezekiel Mutua, CEO van Kenya Film Classification, bekritiseert op zijn Twitter “de buitenlandse NGO’s die gay content als een marketing tool willen gebruiken in de film industrie in Kenia.”

Kahiu reageert op Twitter dolblij op het nieuws. “Ik moet huilen. Op een Frans vliegveld. Ben ZO blij! Onze grondwet is STERK! Geef dank aan vrijheid van meningsuiting!!!! WE DID IT!”
 
 
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen