VK gaat apenpokkenvaccin uitdelen aan homo- en biseksuele mannen

Mannen die vaak seks hebben met mannen kunnen in het VK het pokkenvaccin krijgen. Daarmee hopen de autoriteiten de uitbraak van de apenpokken in te dammen. Hoewel het virus zich niet beperkt tot de homo-gemeenschap, krijgt deze groep wel als een van de eersten de kans om zich te beschermen tegen het virus.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

"Door het vaccinaanbod uit te breiden naar mensen met een hoger risico, hopen we de overdrachtsketens te doorbreken", zegt Dr. Mary Ramsay van de Health Security Agency.

Het gaat niet om álle homo- en biseksuele mannen, maar om de groep die meerdere sekspartners heeft en/of meedoet aan groepsseks. Dit is namelijk de groep waar de huidige uitbraak met name plaatsvindt, aldus de gezondheidsdienst van VK. 99% van de apenpokkeninfecties in het VK is bij mannen, van wie het grootste gedeelte ook seks heeft met mannen.

Het vaccin is niet specifiek voor apenpokken, maar voor de "gewone" pokken. Toch is de verwachting dat deze voor 85% effectief is tegen de apenpokken, meldt persbureau AP.

Homofobie
Doordat de huidige uitbraak van de apenpokken met name onder homo- en biseksuele mannen lijkt plaats te vinden, vrezen LGBT+-organisaties voor stereotyperingen en homofobie. Maar er wordt ook gevreesd voor discriminatie binnen de gemeenschap, gebaseerd op seksueel gedrag. Dit vanwege het feit dat in de beginfase van de uitbraak veel besmettingen te linken waren aan het festival Darklands in Antwerpen. Toch zijn er ook al voorbeelden van vrouwen en kinderen die het virus hebben opgelopen, benadrukt het RIVM.


Condoom uit voorzorg
Het is nog niet duidelijk hoe de apenpokken zich precies verspreiden, maar huidcontact lijkt een de grootste besmettingsweg te zijn. De WHO adviseert tijdens de seks een condoom te gebruiken om eventuele overdracht te voorkomen.

Beginnende klachten van de apenpokken zijn koorts, rillingen, hoofdpijn en vermoeidheid. "Enkele dagen na de koorts krijgt u uitslag met blaasjes. Deze uitslag begint meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar het hele lichaam," schrijft het RIVM. Hoogrisicocontacten dienen in quarantaine te gaan.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen