Twee gevluchte homoseksuele Saudische journalisten vrijgelaten uit Australisch detentiecentrum

Twee Saudische journalisten zijn, na een stevige mediacampagne, vrijgelaten uit een Australisch detentiecentrum. De twee waren Saudi-Arabië ontvlucht vanwege hun seksuele geaardheid.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tegen de Star Observer uitte één van de mannen, bekend onder het pseudoniem Sultan, zijn dankbaarheid tegenover de homogemeenschap: “die verzamelde zich rond ons op een aandoenlijke en krachtige manier.” Daarnaast zegt de journalist dankbaar zijn voor de inzet van LHBT+-activist  Ivan Hinton-Teoh. “Ik heb echt het gevoel dat het de homogemeenschap is geweest die dit bereikt heeft.”

Zijn partner, cameraman Nassar (ook een pseudoniem), was vier dagen eerder vrijgelaten. Sultan moest langer wachten, wat zijn advocaat beschrijft als “bureaucratische incompetentie”.

De twee mannen kwamen in oktober met een toeristenvisa Australië binnen, maar werden opgepakt toen ze aangaven dat ze asiel wilden aanvragen. Persbureau Reuters meldt dat de Saudische inlichtingendienst de seksuele geaardheid van één van de mannen aan de familie van de ander bekend had gemaakt. Sultan zou buitenlandse journalisten hebben geholpen om mensenrechtenschendingen aan te kaarten. Time meldt dat de mannen doodsbedreigingen van familieleden kregen.

Over zijn tijd in het Australische detentiecentrum zegt Sultan tegen Time het volgende: “Ondanks dat ik bedreigd, geïntimideerd en getreiterd ben ik Saudi-Arabië, ben ik nog nooit zonder aanklacht de cel ingegooid… totdat we Australië binnenkwamen.”

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen