Tom's blog: Day 1

outtv, gay, news, blog, AIDS2018, aidsconferentie, Amsterdam, Tom Hayes
Twitter Icon Facebook Icon Delen

AIDS2018 – Dag 1 – Maandag 23 juli 2018
 
Vandaag was de officiële start van de Internationale aidsconferentie AIDS2018 hier in de RAI in Amsterdam – en wat was het een start.
 
Ik arriveerde al vroeg dus ging naar een door jongeren geleide sessie over de steeds meer ontbrekende betrokkenheid van de politiek binnen de hiv-beweging. De sprekers uitten hun ontzetting over de schijnbare zelfvoldoening die de huidige politieke leiders hebben als het om de hiv-epidemie gaat en riepen jongeren overal ter wereld op om zich te mengen in de politiek of om hun invloedrijke posities te gebruiken, waar de hele community baat bij heeft.
 
Halverwege de ochtend had ik het geluk dat ik mijn vriendin Becky Kroger, jeugdafgevaardigde van de Britse regering, kon zien spreken in the SRHR (Sexual and Reproductive Health and Rights) Networking Zone. Ze deelde haar ervaringen over het worden van een hiv-activiste en wat haar iedere dag de kracht gaf om door te gaan.
 
“Ik ben hier vanwege wie ik ben en waar ik voor sta. Ik ben een jong persoon en een vrouw. Wij moeten gehoord worden. Ik wil gehoord worden.” – Becky Kroger
 
 
Vanaf de Global Village was het een chaotische rit door de stad om het startpunt van de AIDS 2018 March te vinden. De AIDS 2018 March is een traditie die bij de internationale aidsconferenties hoort. Dit jaar volgden we dezelfde route als tijdens de laatste aidsconferentie die in Amsterdam was, in 1992.
 
Ik koos ervoor om mee te lopen met de n=n (niet meetbaar = niet overdraagbaar) groep, maar er waren vertegenwoordigers vanuit ieder deel van de community. Ouders, sekswerkers, jongeren, beschikbaarheid van behandeling campagnevoerders, zorgverleners en meer.
 
Ik had zelfs een ontmoeting met twee van mijn hiv-activisme helden: Mark King en Bruce Richman.
 
We liepen van het Amstelveld terug naar de RAI en het was een ongelofelijke ervaring, dit ik nog nooit eerder heb gehad. Bij aankomst waren we allemaal oververhit, kwamen om in het zweet en konden wel een ijskoud biertje gebruiken. Na dit biertje ben ik teruggegaan naar mijn hotel voor een welverdiende douche en om even wat anders aan te doen voordat het avondprogramma begon.
 
Scott Agnew, een Schotse stand-up comedian die openlijk leeft met hiv, begon de avond op het podium van de Global Village met een aantal highlights van zijn one man show ‘Spunk on our lady’s face’. Het is altijd grappig om te zien hoe bepaalde groepen in het publiek reageren op zijn, vaak controversiële, materiaal. Het was geweldig om te zien dat hij het tot AIDS2018 heeft geschopt.
 
Niet lang hierna trapten we af met de officiële openingsceremonie in de hoofdzaal. Ik had nog nooit zo’n grote ruimte gezien, gevuld met zoveel mensen, het was indrukwekkend om te zien.
 
Onze ceremoniemeester was acteur Omar Sharif Jr. Hij liet ons kennis maken met de mensen achter de conferentie, Nederlandse ministers, Prinses Mabel en zelfs Conchita Wurst. Mijn persoonlijke highlight was echter een ongelofelijk ontroerende duo-ballet voorstelling – en ik ga niet liegen, ik had er moeite mee om mijn tranen tegen te houden.
  
Het was een fijne bevestiging om te horen hoe al deze hoge beleidsmakers, politici, uitvoerend bestuurders en artsen hun commitment naar de strijd tegen het beëindigen van hiv en aids vernieuwden. Want zeg nou zelf, bedoelingen zonder macht, geld of actie, voeren niets uit.
 
Toen de ceremonie was beëindigd ben ik wat gaan eten en drinken met Stephen Doughty MP (hoofd van de All Party Parliamentary Group on HIV & AIDS van het Britse parlement) en Lisa Power, die al lange tijd hiv-activist is, voordat ik terug naar mijn hotel ging en als een blok in slaap viel.
 
 
Morgen gaat het allemaal over mode, macht en vrouwenrechten. Ik kan niet wachten.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen