Profvoetballer Neymar aangeklaagd voor homofobe uitspraken

Een Braziliaanse LGBT+-activist heeft aangifte gedaan tegen profvoetballer Neymar. In uitgelekte audiofragmenten is te horen hoe hij de 23-jarige biseksuele vriend van zijn moeder een “kleine flikker” noemt.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Een aanwezige vriend van Neymar zei daarnaast dat de nieuwe vriend het verdiende een “bezem in zijn achterwerk te krijgen”.

Tiago Ramos kreeg begin april een relatie met de 52-jarige moeder van Neymar. Zijn nieuwe “stiefvader” was vijf jaar jonger zijn dan de profvoetballer zelf. Ramos zou eerder al verschillende relaties hebben gehad met oudere rijke mannen. Zijn moeder heeft inmiddels de relatie verbroken.

LGBT+-activist Agripino Magalhães, zelf niet betrokken bij de zaak, besloot bij het Openbaar Ministerie in Sao Paulo vanwege zijn homofobe taalgebruik aangifte tegen de profvoetballer te doen. In de Braziliaanse media hekelt hij de houding van Neymar: “Het was een teleurstelling. Neymar zegt dat hij een vriend is van LGBT+’ers, maar onder heterovrienden beledigt hij iedereen die homo of biseksueel is.” Neymar zelf heeft nog niet gereageerd op de aangifte.

Homo- en transfobie wordt nog steeds gezien als een probleem in de voetballerij. Spreekkoren in stadions zijn regelmatig homofoob van aard. Zo schreven twee voetbalfans in 2018 een brandbrief aan de KNVB waarin zij het veelvuldig gebruik van “flikker” en “homo” aan de kaak stelden. Daarop noemde voetbalcommentator Johan Derksen de twee fans "twee hysterische jonge homootjes" die "eens een flinke jongen" moesten worden.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen