PrEP kan einde maken aan hiv-epidemie

outtv, gay, prep, onderzoek, soa aids nederland, aidsfonds, preventie, hiv
Twitter Icon Facebook Icon Delen
“We wisten al dat inzet van PrEP kosteneffectief is, maar deze nieuwe studie laat zien dat PrEP ons kan helpen om van Nederland het eerste land te maken met nul nieuwe hiv-infecties,” zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. Wel zegt ze dat het belangrijk is dat PrEP breed wordt gebruikt, door degenen die het hoogste risico lopen op hiv. “Dat is in Nederland nog niet het geval. Het onderzoek laat zien dat we vaart moeten maken,” aldus Deth.

Het onderzoek is gedaan met behulp van een wiskundig model dat toekomstige aantallen van nieuwe hiv-infecties kan voorspellen. Dit onderzoek laat zien dat het nodig is dat 82% van de mannen die seks hebben met mannen, en die het hoogste risico op hiv hebben, PrEP gebruiken voor gemiddeld vijf jaar. Alleen dan kan verwacht worden dat het aantal nieuwe hiv-infecties daalt met 50% binnen 15 jaar. Ook zal er dan binnen 40 jaar geen enkele hiv-infectie meer voorkomen.

De onderzoekers schatten in dat op dit moment 10% van de doelgroep PrEP gebruikt. De hiv-preventiepil wordt in Nederland niet door de zorgverzekeraar vergoed. De pil kost momenteel 50 euro per maand.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen