Politie lost schoten Amerikaanse gaybar die flessen water uitdeelt aan demonstranten

De politie in de Amerikaanse staat North Carolina heeft maandagnacht schoten gelost op een gaybar, nadat ze een anonieme tip kregen dat de bar flessen water uit zou delen aan demonstranten. De eigenaar van de club had een EHBO-post opgezet voor tijdens de protesten.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Dat meldt de lokale krant The News & Observer. De eigenaar van de bar besloot die nacht om bij zijn zaak te blijven, aangezien vandalen de nacht ervoor ramen hadden ingeslagen en een “white power-symbool” op het pand hadden geschilderd.

Dus, aangezien Tim Lemuel toch de nacht zou opblijven, richtte hij een EHBO post in op de parkeerplaats voor zijn bar. Hij deelde naar eigen zeggen flesjes water en granenrepen uit en hielp demonstranten die pepperspray of traangas in hun ogen hadden gekregen.

Na ongeveer zeven uur arriveerden zes politieagenten, die herhaaldelijk “wegwezen!” roepen naar Lemuel en de andere personen bij de EHBO-post. Hoewel de eigenaar terugroept dat het zijn zaak is, roepen de agenten “wegwezen! Je bent gewaarschuwd!” Dan volgen er een paar harde knallen van geweerschoten. “Het spelletje is voorbij. Rot op!” roept een agent er nog achteraan. Bekijk de video hier.

De eigenaar is niet te spreken over het handelen van de politie. Hij zegt: “Tijdens die zeven uur hadden ze genoeg mogelijkheden om naar ons toe te komen om te zien wat er gaande was en hun zorgen te uiten.”

“Ze kozen ervoor om dat niet te doen en sommige kozen er meteen voor om hun geweer te gebruiken.”

De EHBO-post was ingericht om ondersteuning te bieden aan de protesten tegen politiegeweld en racisme, die zich door de VS verspreidden na de dood van George Floyd. De arrestatie van ongewapende zwarte man werd hem fataal nadat een witte agent minutenlang met zijn knie drukte op de nek van Floyd.

Met de start van de Amerikaanse Pride Month besteden diverse organisaties dit jaar extra aandacht aan de positie van zwarte LGBT+’ers. Zo ondertekende een lange lijst organisaties een open brief waarin steun wordt betuigd voor de Black Lives Matter-beweging. Ook organiseerde de Stonewall Inn, de plek waar enorme protesten tegen homo- en transfoob politiegeweld uitbraken in 1969, een speciale bijeenkomst voor geweld en racisme tegen Afro-Amerikaanse transgender personen. Daarnaast benadrukken veel organisaties de leidende rol van de zwarte LGBT+-gemeenschap tijdens de Stonewall-opstand.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen