Organisatie Kiev Pride tegen Poetin: “We zullen nooit opgeven”, roep om hulp Westen

De organisatie van Kiev Pride zegt niet geïntimideerd te zijn door de Russische president Vladimir Poetin: “hij leeft in het verleden, dat hebben wij ver achter ons gelaten.” De organisatie roept mensen op om hun overheden actie te laten ondernemen tegen de oorlog in Oekraïne.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Toen het Russische leger gisterochtend Oekraïne binnenviel, nadat maandenlang de druk aan de grenzen van dat land was opgebouwd, liet de organisatie van Kiev Pride meteen van zich horen. Hoewel er eerst een oproep tot kalmte naar buiten ging, werd de toon snel veranderd naar strijdlustig.

“We blijven sterk, we laten ons niet intimideren,” aldus de organisatie op Twitter.  “Poetin zal al zijn tanden breken als hij ons probeert te bijten. We hebben het verleden waar hij ons naar toe wil trekken ver achter ons gelaten. Wij zijn een land dat de waarden van mensenrechten, menselijkheid, leven en persoonlijkheid heeft gekozen.”

Toch is er ook reden voor zorgen binnen de LGBT+-gemeenschap. Eerder werd door de Verenigde Staten naar buiten gebracht dat Rusland een dodenlijst heeft met onder andere de namen van LGBT+-activisten.

“Er is paniek, maar we zijn bereid om te vechten. We willen vrede,” zegt directeur van Kiev Pride Lenny Emson tegen GlitterRadio.  “LGBT+’ers zullen het eerste doelwit zijn van Rusland, als ze hier de macht overnemen. Maar we hebben vertrouwen in de Oekraïense overheid. En we rekenen op de internationale gemeenschap. We willen niet geloven dat Oekraïne onderdeel wordt van Rusland.”

Emson hoopt op steun van de wereldwijde LGBT+-gemeenschap: “We hebben jullie nodig. Ga naar je regering, de lokale autoriteiten, alle professionals waar je toegang toe hebt. Roep ze alsjeblieft op om nu op te staan, om politieke actie te ondernemen om Oekraïne te steunen en om actie te ondernemen tegen deze oorlog. We zijn echt afhankelijk van jullie hulp.”

Vluchten is Emson nog niet van plan: “Mijn taak als LGBT+-activist is om bij mijn gemeenschap te blijven en hen te helpen kalm te blijven, door te gaan en te blijven vechten.”

Hoewel LGBT+-rechten in Oekraïne verre van ideaal zijn, timmert de gemeenschap langzaam aan de weg voor meer acceptatie. Het parlement zou binnenkort moeten stemmen over een anti-haatmisdaadwet. Zowel het homohuwelijk als geregistreerd partnerschap is echter niet mogelijk in het land.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen