Opgepakte Oegandese LGBT’ers na 50 dagen vrijgelaten

Een groep van 19 Oegandese LGBT+’ers is vrijgelaten uit de gevangenis, nadat ze waren opgepakt wegens het “overtreden van coronaregels”. De groep, allemaal wonend in de zelfde opvanglocatie, mocht de gevangenis verlaten, nadat de aanklachten tegen hen door het Oegandese OM waren ingetrokken.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Die beslissing volgt na druk van verschillende mensenrechtenorganisaties, zoals Human Rights Watch. Ook de Verenigde Naties hadden hun zorgen geuit over de arrestatie van de groep. De Oegandese autoriteiten zouden volgens deze organisatie de coronacrisis gebruiken als een excuus om minderheden te discrimineren.

“Het is de juiste beslissing voor het OM om de aanklachten in te trekken, aangezien de beschuldigingen verzonnen waren,” laat Patricia Kimera, advocaat van de Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF) die de groep bijstaat, weten aan persbureau Reuters.

Kimera zegt bezorgd te zijn over de gezondheid van enkelen van de groep, die bijna 50 dagen opgesloten zat. Ze zouden er zwak uitzien en verschijnselen hebben van malaria en buiktyfus. Bovendien zouden groepsleden die leven met hiv hun medicatie niet hebben gehad.

De groep woonde in een opvanglocatie voor dakloze LGBT+’ers. In maart werden ze opgepakt en, zoals in een opgedoken video te zien is, met stokken geslagen en publiekelijk vernederd.

Oeganda staat bekend om de vijandige houding tegenover LGBT+’ers. Zo werd er door een minister geopperd om homoseksualiteit met de doodstraf te bestraffen. Ook werd vorig jaar een LGBT+-activist van vermoord met een machete.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen