Nederlandse staatssecretaris welwillend om LHBTI-asielbeleid te verbeteren

outtv, gay, news, Mark Harbers, Tanja Ineke, COC, Trots of schaamte, asielbeleid, asiel, LHBTI
Twitter Icon Facebook Icon Delen
De conclusie van het onderzoeksrapport is dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘ondeugdelijke stereotypen’ gebruikt om te beoordelen of asielzoekers LHBTI zijn. De staatssecretaris ging daarover maandagochtend in gesprek met vertegenwoordigers van het COC. Tijdens dat gesprek beloofde Harbers binnenkort een voorstel tot herziening van het LHBTI-asielbeleid naar de Tweede Kamer te sturen.

Momenteel is het belangrijkste criterium dat alle LHBTI-asielzoekers een ‘proces van bewustwording en zelfacceptatie’ zouden moeten hebben doorgemaakt. Uit het COC-onderzoek blijkt echter dat veel LHBTI’s zo’n proces niet doormaken, er niet over kunnen vertellen en/of niet begrijpen wat het is. Tijdens het gesprek bleek dat staatssecretaris Harbers goedgunstig tegenover het voorstel van het COC staat om dit belangrijkste criterium te schrappen.

Ook stond Harbers welwillend tegenover het voorstel om te investeren in trainingen om stereotypen bij de beoordeling van LHBTI-asielverzoeken te bestrijden. In het COC-rapport komt naar voren dat de IND er vaak onterecht vanuit gaat dat religie en LHBTI-zijn niet samen kunnen gaan, dat alle LHBTI’s weten welke LHBTI-organisaties er zijn, welke straffen er in hun land op homoseksuele handelingen staan en dat er één specifiek moment is waarop mensen zich realiseren dat ze LHBTI zijn.

De staatssecretaris bleek daarnaast gevoelig voor het voorstel van het COC om vanaf nu verklaringen en foto’s van partners en getuigen ook als bewijs voor de identiteit van LHBTI-vluchtelingen te accepteren. De IND schuift zulke foto’s en verklaringen momenteel nog vaak terzijde.

Naar verwachting stuurt staatssecretaris Harbers binnen twee weken een brief met voorstellen ter verbetering van het LHBTI-asielbeleid naar de Tweede Kamer. Dan zal blijken in hoeverre de COC-voorstellen daadwerkelijk zijn overgenomen.

Bron: COC
Beeld: Philip Tijsma voor COC Nederland
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen