Letland kiest homoseksueel staatshoofd, eerste van de EU

Een mijlpaal in Letland. Daar is de homoseksuele Edgars Rinkēvičs verkozen tot president. Hij is daarmee het eerste EU-staatshoofd dat openlijk homoseksueel is.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De 49-jarige Rinkēvičs was voor zijn verkiezing als president Minister van Buitenlandse Zaken. Die functie bekleedde hij sinds 2011. Daarin was hij een van de langstzittende buitenlandministers van de EU.

De liberaal-conservatieve politicus kwam in 2014 uit de kast als homoseksueel door middel van een Tweet: “Ik deel met trots dat ik homoseksueel ben… Succes allemaal…”. Daarmee was hij de eerste politicus in de voormalige Sovjet-Unie die voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam.

De Letse president heeft een deels ceremoniële, deels politieke functie. Zo is de president het hoofd van de krijgsmacht en mag hij wetsvoorstellen indienen. De president wordt in Letland gekozen door het parlement.

Rinkēvičs is momenteel het eerste EU-staatshoofd dat openlijk homoseksueel is. Verschillende Europese landen hebben overigens wel een premier die openlijk homoseksueel is, namelijk Leo Varadkar in Ierland, Xavier Bettel in Luxemburg en Ana Brnabić in Servië. In San Marino, waar twee personen samen het ambt staatshoofd delen, is één hiervan openlijk homoseksueel. Dat land had de primeur om als eerste land ter wereld een homoseksueel staatshoofd te verkiezen.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen