Kroatische president noemt verbranden van homokoppel-beeld “onmenselijk en volledig onacceptabel”

De Kroatische president Zoran Milanović heeft het in de fik steken van een kartonnen regenboogfamillie met klem veroordeeld en eist excuses van de organisatie. Het voorval gebeurde tijdens een carnavalsviering in het stadje Imotski. De beeltenis van twee zoenende vaders en hun kind ging in vlammen op.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

Volgens een Facebookpost van Milanović verdient het evenement “de duidelijkste afkeur van het publiek mogelijk, want haat, intolerantie en onmenselijkheid zullen geen Kroatische traditie worden.”

In diezelfde post eist de president excuses van de organisatie. “Kinderen zijn hier getuige van de verspreiding van haat en het aanmoedigen van geweld.”

De verbranding zorgde voor veel ophef in de LHBT+-gemeenschap, waar velen benadrukten dat het incident plaats vond binnen de Europese Unie.

Euronews meldt dat de carnavalsorganisatie zou hebben gezegd nog steeds achter de actie te staan. "We zijn conservatief en hechten waarde aan tradities. Een kind moet verzorgd worden door een moeder."

De vermoedelijke aanleiding voor het in de fik steken van het homokoppel was een recente rechtelijke uitspraak, die het voor koppels van hetzelfde geslacht mogelijk maakt om voor pleegkinderen te zorgen. De verbranding was onderdeel van een lokale traditie, waarin elk jaar de ‘’jaarlijkse mascotte van het kwaad” in vlammen opgaat. Kroatië staat bekend als een van de meest homofobe landen van de Europese Unie.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen