Hoofdstad Colombia kiest eerste homoseksuele én vrouwelijke burgemeester

In Bogota is Claudia López verkozen tot de eerste openlijk homoseksuele en eerste vrouwelijke burgemeester van de stad. De 49-jarige López won nipt van haar tegenstander. Ze is een van de weinige openlijk homoseksuele politici van het Zuid-Amerikaanse land. Daarnaast maakt haar overwinning haar de eerste LHBT-burgemeester van een Zuid-Amerikaanse hoofdstad.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De voormalige journaliste is politica voor de partij Groene Alliantie, waarvoor ze eerder al een zetel in de senaat had. Haar nieuwe positie, burgemeester van Bogota, wordt beschouwd als een van de belangrijkste politieke posities in Colombia. López voerde een campagne die met name gericht was op het bestrijden van corruptie. Ze noemde zichzelf “onomkoopbaar”.

“Dit is de dag van de vrouwen,” riep ze in haar overwinningsspeech. “We wisten dat we konden winnen door samen te komen. We deden dat, wonnen en schreven geschiedenis!” Op Twitter voegde ze hier nog aan toe dat “het de dag was van meisjes, jongeren, vrouwen en families zoals die van jou en ik.”

López’ vrouw, Angélica Lozano, was de eerste openlijk lesbische politica in de Colombiaanse senaat. Ze is net zoals López lid van de Groene Alliantie. In 2014 raakten de twee, toen beiden actief in de senaat, in opspraak vanwege hun relatie. Het zou namelijk verboden zijn voor senatoren om een relatie te hebben. Ironisch genoeg was homohuwelijk toen nog niet legaal in Colombia, waardoor een aangespannen rechtszaak niet doorging.

De regionale stembusgang was volgens verschillende media de rustigste in de afgelopen jaren. Toch werden naar aanloop van de verkiezingen zeven kandidaten gedood en tientallen aangevallen of bedreigd, meldt de BBC.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Tags

Aanbevolen artikelen