Harry Potter-acteurs staan op tegen “transfobe” J.K. Rowling

Diverse acteurs uit de Harry Potter-films hebben kritiek geuit op uitspraken van schrijfster J.K. Rowling. Zij verzette zich op Twitter tegen het idee dat genderidentiteit het concept van een biologische sekse vervangt. Critici beweren dat Rowling hiermee zegt dat trans vrouwen geen “echte” vrouwen zijn.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

"Ik ken en hou van transgender personen, maar als je het concept van een biologische sekse uitwist, zorg je ervoor dat velen een belangrijk deel van hun leven niet kunnen bespreken. Het is geen haat om de waarheid te spreken,” beargumenteerde de schrijfster haar uitspraken op Twitter.

Harry Potter zelf, Daniel Radcliffe, sprak dit beklemmend tegen: “Transgender vrouwen zijn vrouwen. Elke uitspraak dat dit niet zo is, tast de identiteit en waardigheid van transgender personen aan en gaat in tegen al het advies van zorgprofessionals die hier veel meer verstand van hebben dan Jo en ik.”

Rupert Grint, de acteur die de rol van Ron Wemel speelt, echoot die woorden: “Trans vrouwen zijn vrouwen. Trans mannen zijn mannen. We moeten allemaal een liefdevol leven kunnen hebben zonder oordelen.”

Ook Emma Watson (Hermelien Griffel) kwam op twitter met een duidelijk statement naar buiten. “Trans personen zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Ze verdienen het om een leven te leiden zonder constant bevraagd of aangesproken te worden op wie ze zeggen dat ze zijn.” Daar voegde de actrice aan toe: “Ik wil dat mijn trans volgers weten dat ik, en met mij vele anderen, jullie respecteer, zie en van jullie houd voor wie jullie zijn.”

De hoofdrolspeler in de Fantastic Beast-saga, Eddie Redmayne, zegt niet voor de trans gemeenschap te willen spreken in zijn commentaar, maar zegt tegen het tijdschrift Variety: “ik weet dat mijn lieve transgender vrienden en collega's er klaar mee zijn dat hun identiteit continu in twijfel getrokken wordt, en dat dit veel te vaak resulteert in geweld en misbruik.”

Ook Warner Bros, de filmstudio achter de Harry Potter-Films, distantieerde zich met een statement van Rowlings uitspraken.

De schrijfster heeft in een essay haar woorden toegelicht. Ze vindt het belangrijk dat ze problemen die vrouwen overkomen moet kunnen blijven aankaarten. In het essay refereert ze aan het feit dat ze zelf misbruikt en mishandeld is. Het hele essay staat op de website van Rowling.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen