EU dreigt met beperken van Poolse fondsen wegens “LHBT+-vrije” zones

De Poolse regio’s die zichzelf “LHBT+-vrij” hebben verklaard lopen nu het risico om fondsen voor pandemieherstel van de Europese Unie (EU) mis te lopen. Dat blijkt uit een brief van de Europese Commissie die is ingezien door EUobserver.
Twitter Icon Facebook Icon Delen

De EU is momenteel aan het uitzoeken hoe extra geld gebruikt moet worden ‘om de impact van het coronavirus tegen te gaan in Polen’, zo is in de brief te lezen die vijf lokale Poolse bestuurders hebben ontvangen. De bestuurders in kwestie hebben hun regio’s tot “LHBT+-vrije” zones gedoopt.  

Daarom vraagt de Europese Commissie om ‘een beoordeling van het risico op discriminatie’ als het aankomt op hoe de fondsen ingezet zullen worden. Zo zijn er bijvoorbeeld lokale bedrijven die weigeren om homoseksuele mensen aan te nemen. Ook wordt er bij de bestuurders op aangedrongen om nieuwe ‘maatregelen ter bevordering van gelijkheid en non-discriminatie' te treffen en deze geplande maatregelen zwart-op-wit aan te leveren.

De brief is ondertekend door twee topambtenaren, Joost Korte en Marc Lemaître, die gaan over het verstrekken van geld aan EU-lidstaten op het gebied van sociale en regionale projecten. Zij hebben naar eigen zeggen klachten van Poolse burgers gezien over de ‘toenemende anti-LHBT+-retoriek in Polen’.  

“Terwijl zij [Poolse bestuurders] EU-fondsen gebruiken ... resulteren deze acties [LHBT+-vrij verklaringen] in de angst van [sommige] burgers om te worden gediscrimineerd door deze autoriteiten, of te worden geslagen door medeburgers, of om [hun] baan te verliezen”, aldus Korte en Lemaître. 

De brief van de Europese Commissie opent wederom een nieuw front in de strijd tegen de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Eerder deze week spraken Joodse leiders zich nog uit tegen de stigmatisering van de LHBT+-gemeenschap.

Twitter Icon Facebook Icon Delen

Aanbevolen artikelen