YouTube aangeklaagd wegens mogelijke discriminatie LHBT videomakers

Vijf LHBT-videomakers vervolgen YouTube en beschuldigen het bedrijf van het discrimineren van hun video's over LHBT-onderwerpen, zoals door hun publiek te beperken en daardoor de advertentie-inkomsten van de makers te verminderen (terwijl ze niet dezelfde normen toepassen op video’s afkomstig van meer populaire kanalen). De rechtszaak wordt door de vijf aangespannen in San Jose, Californië.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In de rechtbank documenten zetten de videomakers hun zaak kracht bij: zij vinden dat YouTube een 'chaotische beerput' is geworden waarin LHBT-content is beperkt, gestigmatiseerd en gedemonetiseerd. Hun video’s worden aangemerkt als ‘schokkend', 'ongepast', 'aanstootgevend' en 'seksueel expliciet', terwijl homofobe en racistische reageerders vrij zijn om haatvolle en obscene inhoud te posten. YouTube-CEO Susan Wojcicki heeft ontkend dat YouTube video's automatisch 'demonetiseert' op basis van bepaalde woorden in een titel, zoals LHBT-makers beweren.

YouTube kwam eerder deze zomer al onder vuur toen zij homofobe uitspraken van een conservatieve, rechtse commentator niet van hun platform wilde halen. Hierop zei YouTube destijds dat het een "harde blik" zou nemen op het intimidatiebeleid. Moderators voor YouTube spraken onlangs met The Washington Post en beschuldigden het bedrijf anoniem van een dubbele standaard voor verschillende gebruikers en milder te zijn met populaire makers. Een moderator zei toen: "Het standpunt van YouTube is dat niets echt een probleem is totdat er een kop in de media over verschijnt", dan worden zij pas aangespoord om maatregelen te nemen.  

 

Bron: The Guardian & The Washington Post

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen