Wetenschappers concluderen dat er geen 'lhbt-gen' bestaat

Dit is het resultaat van een groot genetisch onderzoek bij bijna een half miljoen mensen. Onderzoekers van een aantal universiteiten, waaronder Harvard en de Universiteit van Amsterdam, concludeerden dat een mix van zowel genetische als niet-genetische factoren die seksueel gedrag beïnvloeden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Ze zeiden dat, hoewel eerder onderzoek naar tweelingen en families aantoonde dat seksualiteit een biologische basis had, deze studie bevestigde dat er geen enkel gen was dat dit bepaalde. De auteurs onderzochten de genetica van bijna een half miljoen mensen die zelf rapporteerden of ze ooit seksueel gedrag van hetzelfde geslacht hadden ervaren. Dit omvatte iedereen die ooit seks had gehad met iemand van hetzelfde geslacht, ongeacht of ze zich identificeerden als homoseksueel of biseksueel.

In het onderzoek dat vrijdag werd gepubliceerd in het tijdschrift Science, ontdekten de onderzoekers dat vijf genetische varianten significant geassocieerd waren met seksueel gedrag van hetzelfde geslacht. De geteste genen waren echter slechts goed voor 8% tot 25% van de variatie in seksueel gedrag van hetzelfde geslacht. 

Deze overlappen ook slechts gedeeltelijk tussen mannen en vrouwen, en de auteurs concludeerden dat hun bevindingen aantonen dat seksuele geaardheid wordt beïnvloed door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Onderzoekers hebben bij deze genetische varianten geen patronen gevonden die kunnen worden gebruikt om de seksuele geaardheid of het gedrag van een persoon zinvol te voorspellen of te identificeren.

Seksualiteit is dus ingewikkelder dan de meeste mensen denken. Andrea Ganna, groepsleider van het European Molecular Biology Laboratory zegt hier het volgende over: 'We hebben vastgesteld dat de onderliggende genetische architectuur zeer complex. ‘Er is zeker geen enkele genetische determinant - in de media soms het‘ gay-gen ’genoemd. ‘ De onderzoekers benadrukten dat genetica slechts een deel van iemands identiteit is: ‘Onze bevindingen bieden inzicht in de biologische onderbouwing van seksueel gedrag van hetzelfde geslacht. 'Maar [ze] onderstrepen ook het belang van het weerstaan ​​van simplistische conclusies omdat de gedragsfenotypes complex zijn, omdat onze genetische inzichten rudimentair zijn en omdat er een lange geschiedenis is van misbruik van genetische resultaten voor sociale doeleinden.'

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen