Wereldzwembond verbant transgender atleten van vrouwenwedstrijden

Zwembond FINA heeft besloten geen trans personen meer toe te laten tot vrouwenwedstrijden. Enkel personen die voor hun twaalfde aan een transitie begonnen zijn welkom. Tegelijkertijd wordt er ook gewerkt aan een "open competitie", waarin trans personen wel zouden mogen meedoen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

71,5 procent van de zwembonden vertegenwoordigd in Wereldzwembond FINA stemde voor het voorstel.

Enkel personen die begonnen aan de transitie voor hun twaalfde levensjaar mogen meedoen. Volgens de zwembond is wetenschappelijk bewezen dat het voordeel dat transgender vrouwen hebben op sportief vlak dan gering is. "Dit wil niet zeggen dat mensen worden aangemoedigd om op 12-jarige leeftijd de transitie te beginnen," zegt een woordvoerder van FINA-voorzitter Hussein Al-Musallam.

Critici verwijten de zwembond "discriminerend" te zijn. Anne Lieberman van Athlete Ally, een LGBT+-sportorganisatie, zegt tegen persbureau AP dat de maatregelen van de FINA strenger zijn dan die van het Internationaal Olympisch Comité. De FINA benadrukt dat het de zwemsport juist "eerlijk" wil houden met de nieuwe maatregelen. De nieuw voorgestelde open competitie zou hier een onderdeel van zijn, maar hoe deze precies vorm krijgt is nog onzeker. Een werkgroep moet hier eerst mee aan de slag gaan.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen