VS: Petitie om verbod op gay bloeddonors op te heffen door bloedtekort

De Amerikaanse LGBTQ-organisatie Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) heeft een petitie opgezet om de regels voor homoseksuele en biseksuele mannen omtrent bloed doneren te versoepelen. Dit is naar aanleiding van een aanzienlijk bloedtekort door de Covid-19-uitbraak. De petitie is gericht naar de Food & Drug Administration (FDA) en heeft momenteel meer dan 9.700 handtekeningen verzameld.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

GLAAD startte vorige week een petitie waarin het huidige en "verouderde" beleid, dat voorschrijft dat homo- en biseksuele mannen één jaar lang geen seks mogen hebben voordat ze bloed doneren, wordt bekritiseerd. Naast dat deze regelgeving veelal wordt bestempeld als discriminerend, wordt de achterliggende gedachte hiervan al jaren ontkracht door diverse medische organisaties.

De petitie werd naar aanleiding van de persconferentie van het Witte Huis Coronavirus Task Force op 19 maart gestart. Hier drong Surgeon-General Jerome M. Adams eropaan om de Amerikanen bloed te laten doneren vanwege een bloedtekort door het Covid-19 virus.

Activisten benadrukken dat het beperkende beleid in de weg staat om meer levens te redden. Het Williams Institute schatte eerder dat als het verbod opgeheven zou worden, er waarschijnlijk nog eens 360.000 mannen doneren. Dit zou in theorie meer dan een miljoen extra levens kunnen redden.   

"De FDA moet wetenschap boven stigma stellen", zei Sarah Kate Ellis, CEO en voorzitter van GLAAD. "Homo- en biseksuele mannen... willen bloed geven en moeten kunnen bijdragen om hun mede-Amerikanen te helpen." Het Amerikaanse Rode Kruis heeft zich ook uitgesproken tegen het verbod en zegt dat "de geschiktheid voor bloeddonatie niet mag worden bepaald door methoden die zijn gebaseerd op seksuele geaardheid".

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen