Voetballers weigeren steun aan LGBT+-gemeenschap, clubs respecteren “standpunten”

Opnieuw blijkt dat voetbal en LGBT+-acceptatie lastig samengaat. Twee aanvoerders hebben dit weekend geweigerd om een speciale aanvoerdersband te dragen om ‘coming-out day’ te vieren. De armband (géén regenboogvlag, maar een OneLove-logo van de KNVB) zou niet passen bij de geloofsovertuiging van voetballers Orkun Kökcü en Redouan El Yaakoubi.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Juist vanwege coming-out day werd er in het voetbal aandacht besteed aan acceptatie van de LGBT+-gemeenschap in voetbal. De bedoeling was dat alle captains van de Eredivisie-teams een zogeheten “OneLove”-armband zouden dragen. Dit is een campagne van de KNVB om “alle vormen van discriminatie” te bestrijden. Het logo bevat niet de kleuren van de regenboogvlag.

De actie legde dit weekend meteen het probleem bloot dat diezelfde actie aan moest kaarten. Orkun Kökcü van Feyenoord en Redouan El Yaakoubi van Excelsior weigerden. Zij vonden de armband niet rijmen met hun geloofsovertuiging. “Daar moet je ook respect voor uitbrengen,” aldus Feyenoord-bestuurder Dennis te Kloese tegen de NOS. Kökcü wenste geen “uithangbord” te zijn van LGBT+-emancipatie. De club besloot om de positie van aanvoerder aan een andere speler, die wel bereid was om de LGBT+-gemeenschap te steunen, toe te kennen. “Als club hebben we [het KNVB-beleid] willen omarmen,” zegt Te Kloese.

Geen regenboog, geen OneLove, maar “respect”

Excelsior pakte het anders aan. Daar bleef aanvoerder gewoon aanvoerder en bleef de OneLove-armband in de kleedkamer liggen. Daarvoor kwam een “respect”-armband om de arm van El Yaakoubi in de plaats. “Er zijn heel veel mensen met heel veel verschillende meningen,” zei de voetballer na afloop van de wedstrijd tegen de NOS. “Je moet de discussie niet uit de weg gaan, het is namelijk een discussie met verschillende meningen.”

Met de armband hoopte de Excelsior-speler duidelijk te maken dat iedereen respect voor elkaar moet hebben. “Het is niet zo dat wij respect moeten hebben voor één bepaalde groepering. Ik denk dat er wel meer problematiek in de wereld is waar we het over kunnen hebben.”

Reacties

Op de Instagram-pagina van Kökcu krijgt de voetballer steun van zijn fans. “Lekker je eigen blijven, je bent een topper man. En fuck die schijt regenboogband,” valt te lezen. Ook zegt iemand: “Negeer die rare tjappies die je dwingen lhtbbq te steunen, je hebt respectvol nee gezegd en dat volstaat.”

Tegelijkertijd zijn LGBT+-Feyenoordfans teleurgesteld.  "Het is ieders eigen individuele keuze die je moet respecteren, maar we hadden het liever anders gezien. Het dragen van de band was een krachtig signaal geweest,” zegt supportersvereniging De Roze Kameraden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen