Vlaamse bisschoppen rebelleren tegen Vaticaan: homokoppels kunnen gezegend worden

Vlaamse homokoppels kunnen als zij dat willen door de Katholieke Kerk gezegend worden. Het Vaticaan is daar faliekant op tegen, maar, zo lijkt het, daar trekken Vlaamse bisschoppen zich niets van aan.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Voor de Vlaamse geestelijken is, zo redeneren ze, de tijd rijp om met de emanciperende ontwikkelingen in de samenleving mee te gaan. "Eigenlijk zeggen wij nu hardop wat al lang zo was. Als er een koppel is, ongeacht of dat nu twee mannen of twee vrouwen zijn, die hun ja-woord willen geven, voor goede en kwade dagen, die zich willen engageren... Wie zijn wij dan om dat te weigeren?" zegt bisschop van Antwerpen Johan Bonny tegen nieuwszender VRT. Maar het Vaticaan moet het niet opvatten als druk op de Kerk om haar beleid aan te passen, zo benadrukken de Vlaamse bisschoppen.

Een zegening betekent overigens niet dat de Kerk ook homostellen trouwt. Bovendien zijn er in de Belgische Katholieke Kerk meningsverschillen over wat de "zegen" waar de Vlaamse bisschoppen het over hebben inhoudt. De tekst hierover is dermate vaag dat deze open is voor meerdere interpretaties, meldt het Nederlands Dagblad. Die vaagheid zou juist zijn om het Vaticaan niet tegen het hoofd te stoten.

Ondanks de onduidelijkheid is de intentie van de Vlaamse bisschoppen wel duidelijk: volgens initiatiefnemer Willy Bombeek, coördinator Homoseksualiteit, wil de Kerk homoseksuelen betrekken. Volgens het Nederlands Dagblad wil de Kerk "de pastorale zorg en begeleiding van homoseksuele personen structureel verankeren" en bijdragen "aan een gastvrije kerk die niemand uitsluit."

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen