VK mag Songfestival 2023 organiseren, Oekraïne "co-host"

Het Eurovisie Songfestival strijkt volgend jaar neer in het Verenigd Koninkrijk. Aangezien het voor winnaar Oekraïne vanwege de oorlog onmogelijk is om het evenement daar te organiseren mag het VK die taak op zich nemen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Britten werden afgelopen editie tweede met het nummer Spaceman. Daarom mocht de BBC als eerste overwegen om de editie van volgend jaar te gaan organiseren. De omroep is gretig op dat voorstel ingegaan.

Vanaf volgende week start de zoektocht naar de specifieke locatie van het Songfestival. Meerdere steden hebben al interesse getoond om het evenement te organiseren. Onder meer Aberdeen, Belfast, Birmingham, Brighton, Bristol, Cardiff, Edinburgh, Glasgow, Manchester, Leeds, Liverpool, Londen, Newcastle, Nottingham, Sheffield, Swindon en Wolverhampton zien de talloze fans en delegaties graag naar hun stad komen.

Het Songfestival zal niet alleen door het VK georganiseerd worden. Ook Oekraïne krijgt een rol in de organisatie. BBC-directeur Tim Davie noemt het "zeer spijtig" dat Oekraïne niet in staat is om het festival te organiseren. "Het is een groot voorrecht om gevraagd te worden om gastheer te zijn van de grootste en meest complexe muziekwedstrijd ter wereld. De BBC zet zich in om van het evenement een echte weerspiegeling van de Oekraïense cultuur te maken, naast het tonen van de diversiteit van Britse muziek en creativiteit."

Ook het klassieke logo, een hartje met de vlag van het organiserende land, zal niet hetzelfde zijn. De EBU, de organisatie van het Songfestival, zal later een speciaal logo onthullen die bij de huidige omstandigheden past.

Het Songfestival heeft al acht keer plaatsgevonden in het Verenigd Koninkrijk. Onder andere in Londen, Birmingham, Brighton, Edinburgh en Harrogate.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen