VK: Grote daling in het aantal hiv-infecties bij homo- en biseksuelen

Sinds 2012 is het aantal nieuwe hiv-infecties bij homo- en biseksuelen in het Verenigd Koninkrijk met 71% gedaald, meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid. Uit diezelfde cijfers blijkt dat bij 97% van de personen die behandeld worden voor hiv, het virus niet gedetecteerd (en dus ook niet overgedragen) kan worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Britse overheid streeft zelf naar geen nieuwe hiv-overdrachten in 2030. “We zijn zeker goed op weg om dit te bereiken,” zegt Noel Gill, het hoofd soa’s en hiv van de Britse GGD. “Het testen [op hiv]  is essentieel in het succes van het Verenigd Koninkrijk. Als je hiv hebt opgelopen kan je levensreddende behandelingen krijgen, die ook het verspreiden van het virus voorkomen.”

“Ik ben ervan overtuigd dat we de hiv-overdracht moeten beëindigen,” zegt Matt Hancock, minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. “Mijn niet aflatende inzet voor preventie en volksgezondheidscampagnes hebben het onrechtvaardige stigma rond hiv aangepakt en ertoe geleid dat meer mensen worden getest en profiteren van een levensreddende behandeling.”

Organisaties die zich richten op het bestrijden van en informeren over hiv en aids, zijn positief gestemd over de cijfers. Toch roepen ze de overheid op meer te doen aan aidspreventie, met name door middel van het beschikbaar stellen van PrEP. De nationale aidsstichting (NAT) zegt: “De overheid moet voor eens en voor altijd de benodigde middelen leveren om PrEP uit te rollen als onderdeel van de seksuele gezondheidszorg.” In Engeland is PrEP enkel verkrijgbaar als onderdeel van een testcampagne. In Schotland, Wales en Noord-Ierland is het wel algemeen verkrijgbaar.

Ook Debbie Laycock van de Terrence Higgings Trust benadrukt dat minister van Volksgezondheid PrEP beter beschikbaar moet maken. “Hij zegt dat preventive prioriteit heeft, maar toch blijft de toegang tor PrEP beperkt. Er zijn wachtlijsten in het hele land. We weten zelfs dat mensen hiv hebben opgelopen terwijl zij op een wachtlijst voor PrEP stonden. Dat is een schandaal en maakt duidelijk waarom de geringe beschikbaarheid van PrEP een risico is en ons tegenhoudt in de strijd tegen hiv”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen