VK geschokt door moord op trans tiener Brianna Ghey

Het VK is opgeschrikt door de moord op het 16-jarige transgender meisje Brianna Ghey. Ze werd doodgestoken in een park in Culcheth, vlakbij Liverpool. Twee verdachten, beiden 15 jaar oud, zitten vast op verdenking van de moord. Over het mogelijke motief is niets bekend, maar de politie sluit niet uit dat er sprake was van een haatmisdrijf.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
[Let op, gevoelige inhoud: transfobie]

De dood van het meisje komt hard aan. De afgelopen dagen hebben in meerdere steden in het Verenigd Koninkrijk herdenkingen plaatsgevonden, georganiseerd door de transgemeenschap. Ook vanavond komen mensen in onder andere Brighton en Manchester bijeen. Een inzamelingsactie voor de begrafenis van Ghey heeft al 90.000 pond, zo’n 100.000 euro opgehaald.

Over de dood van het meisje is nog veel onzeker. Ze werd afgelopen zaterdag om 3 uur lokale tijd gevonden in een park in Culcheth, een stad vlakbij haar woonplaats Birchwood, in het noorden van Engeland. Twee verdachten, een jongen en een meisje van 15 jaar, zijn opgepakt en zitten vast. De politie roept op om niet te speculeren over het motief van de twee daders. Hoewel er eerder “geen aanwijzingen” waren voor een haatmisdrijf, houdt de politie inmiddels alle opties open.  

De familie van Ghey zegt dat haar dood een “groot gat heeft achtergelaten”. In een statement aan de Britse pers beschrijven ze het meisje als “prachtig, geestig en hilarisch”. “Ze was een buitengewoon persoon die een blijvende indruk zou achterlaten op iedereen die haar ontmoette.”

Ghey hield haar leven als trans tiener bij op haar TikTok-account, waar ze veel andere jonge trans tieners ontmoette. Eén van die vriendinnen vertelt tegen Vice dat Ghey regelmatig gepest werd, zowel online als in de echte wereld.

LGBT+-organisaties uit het VK bieden hun condoleances aan. Zo tweet Stonewall: “We denken aan Brianna Ghey en haar geliefden.”

Toch is er ook kritiek op de media. In de eerste berichtgeving over de moord op Ghey werd regelmatig haar dode naam gebruikt. Verschillende twittergebruikers hebben een schermafbeelding gemaakt van artikelen waarin geschreven wordt hoe Brianna bij haar geboorte werd genoemd. Dit is voor trans personen een belediging, aangezien het hun genderidentiteit ontkent. Daarnaast hekelen trans-activisten het feit dat journalisten bewust haar dode naam hebben opgezocht om dit te melden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen