Vanavond: dragqueen Lola McQueen in liveshows Belgium’s Got Talent.

Met haar verbluffende auditie kreeg Lola McQueen een ‘Golden Buzzer’ en stroomde ze meteen door naar de liveshows. Vanavond is het zo ver: de Antwerpse dragqueen moet een plek in de finale zien te bemachtigen. Je kent Lola McQueen misschien als één van de gezichten van Antwerp Pride, of uit Red&Blue, waar ze vaak optreedt. Het grote publiek leert haar nu kennen via Belgium’s Got Talent. OUTtv sprak haar naar aanleiding van de uitzending vanavond.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Ha Lola, hoe was het om in drag de auditeren voor Belgium’s Got Talent?

Voor mij was dit de normaalste zaak van de wereld, ik heb al verschillende speciale boekingen gedaan en meegewerkt aan tv-reportages en ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat in drag auditie doen speciaal was.

 

Wat voor reacties heb je op de auditie gehad?

Ik ben er enorm van overweldigd, ik heb zo goed als geen negatieve reacties gelezen! Ik was vooral blij om te lezen hoe hard ik mensen had geïnspireerd hun dromen te volgen.

Ik was vooral mentaal voorbereid op redelijk wat negativiteit, want, we moeten eerlijk zijn, vandaag de dag spuiten mensen graag hun gal uit op sociale media, zeker voor iets wat ze niet kennen. Het was dus even wennen om alleen maar mooie en lieve dingen te lezen! Ik voelde me enorm overdonderd en vooral gelukkig en extreem dankbaar! Het is nog steeds onwerkelijk en ik besef maar amper dat het mij overkomt! Ik zit op een achtbaan die niet stopt en ik geniet er enorm van!

 

Veel mensen, zelfs de juryleden, vonden het bijzonder hoe je playbackt, terwijl je doof bent. Kan je uitleggen hoe je dit doet?

Ik kies mijn nummers vaak aan de hand van de lyrics. Ik beluister vaak de muziek met mijn handen op een houten tafel, waar ik de trillingen heel goed voel! Indien ik het moeilijker voel dan gaat het nummer al snel in de prullenbak, omdat die trillingen van uiterst belang zijn. Bepaalde fragmenten uit het nummer zijn een houvast voor mij! 

Ik schrik natuurlijk altijd als iets te laat of te vroeg begint, wat al een paar keer gebeurd is, maar dan herken ik bepaalde trillingen terug en kan ik terugtellen in mijn hoofd. Ik ken wel trucjes om ervoor te zorgen dat mensen niet doorhebben dat ik verkeerd was. Op een boeking werd er ooit een nummer afgespeeld dat ik niet kende. Ik moest doorgaan van de organisatie. Gelukkig had ik een microfoon en kon ik wat foefelen! De mensen die me kenden wisten dat er iets fout was, maar de mensen die me niet kenden vonden het geweldig! 

 

Wat wordt je “tactiek” om het zo goed mogelijk te doen in de competitie?

Eerst en vooral, ik vind dit geen wedstrijd. Ik zie dit eerder als een unieke kans waar iedere persoon zijn talent kan laten zien. Ik ga, net zoals ik bij elke performance van Lola McQueen doe, het beste van mezelf laten zien en trots zijn dat ik een plaats op het podium heb! Ik wil vooral laten zien aan de mensen wie ik ben. En of ik nu wel of niet doorga naar de volgende ronde, ik ga blij zijn dat ik heb kunnen laten zien wie Lola McQueen is.

 

Wie is Lola McQueen dan?

Lola McQueen is vooral een dragqueen die houdt van met de mensen omgaan, van activisme en van optreden! In het begin was het een extra hobby’tje, maar ik heb mijn hart en ziel erin gestoken. Ik heb een personage gecreëerd die ik graag gebruik om positiviteit te verspreiden, maar ook om de mensen wakker te schudden: dit zijn wij, en wij zijn ook maar gewone mensen met dromen!

Hoe ben je dragqueen geworden?

Ik deed vroeger aan theater samen met mijn dove vrienden in mijn geboortedorp, toen ik naar Antwerpen verhuisde kon ik dit niet meer doen omdat het was te ver en te druk was.

Ik wou nog steeds graag mijn creatieve ei kwijt en toen ik verschillende dragqueens leerde kennen dacht ik: dit wil ik ook, op een podium staan en dansen en playbacken! Ik dacht toen, gaat niet veel tijd in zitten. Uiteindelijk heb ik me heel hard vergist, want het vergt veel tijd, energie en geld... maar ik doe het veel te graag! 

 

Kwam je toen obstakels tegen met betrekking tot je doofheid?

Tuurlijk, ik heb het liefste een houten podium en dat daar boxen opstaan, zodat ik die trillingen goed kan aanvoelen. Op Miss Travestie België dit jaar had ik bijvoorbeeld op de catwalk geen boxen en door al het andere geluid kon ik niet goed onderscheid maken tussen de trillingen. Helaas had ik veel choreo’s op de catwalk, waardoor ik alles echt puur op goed gevoel moest doen. Jammer genoeg heb ik zulk soort dingen niet altijd in de hand! 

 

Wat hoop je te bereiken met je deelname aan BGT?

Vooral een positieve bijdrage aan de maatschappij. Ik wil de boodschap meegeven dat iedereen zijn dromen kan waarmaken als hij of zij ervoor werkt, maar ook dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn. Ook wil ik het ‘drag zijn’ een beetje uit de taboesfeer weghalen, want daar bestaan nog steeds misverstanden over. En natuurlijk dat dove mensen ook gelijkwaardig zijn en ook heel veel dingen kunnen, net zoals LHBT’ers en alle andere horende mensen! 

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen