Twee homoseksuele priesters proberen kerkelijk te trouwen in Australië

John Davis en Rob Whalley, twee Anglicaanse priesters in Australië, willen trouwen in de kerk. Nu er een bisschop bereid is de ceremonie uit te voeren, kunnen de twee bijna in het kerkelijke huwelijksbootje stappen. Ze hebben alleen nog één horde voor zich: het hoogste Hof van de Australische Anglicaanse kerk.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tegen het Australische ABC news vertellen de twee priesters dat het liefde op het eerste gezicht was, toen ze elkaar ontmoetten. “Ik keek naar hem, en dacht: met hem kan ik een lange tijd samen zijn”, vertelt Whalley. Twintig jaar later zijn de twee priesters nog steeds bij elkaar, en trouwden ze in een kleine ceremonie. Omdat het homohuwelijk in 2017 legaal werd in Australië, zijn de twee mannen sowieso voor de staat getrouwd.

Of de kerk het huwelijk accepteert, dat is nog maar de vraag. Bisschop John Parkes had de twee graag zijn kerkelijke zegen gegeven, maar het huwelijk tussen Whalley en Davis ligt nu bij het hoogste Hof van de Anglicaanse Kerk in Australië. “Ik geloof dat er niks in de Bijbel staat dat de soort relatie waarover wij vandaag de dag praten begrijpt”, lichtte de bisschop toe aan ABC news.  

Het is echter aan het Hof om te oordelen of dit huwelijk tegen de kerkelijke wetten ingaat. Bisschop Parkes is overigens lid van dit Hof, maar zal vanwege zijn rol in de kwestie zijn stem niet uitbrengen. Mocht het Hof het huwelijk afkeuren, dan zal Parkes ook niet zijn zegen geven.

De twee priesters moeten dus nog even wachten voordat ze weten of ze een zegen krijgen. Davis vindt het overigens niet erg dat hij op een oordeel moet wachten. “Het mooiste wat je kan doen als priester, is baby’s dopen, bidden voor de zwakkeren, huwelijken sluiten en mensen bijstaan in alles wat er gebeurt in het leven. Het is absurd dat wanneer twee mannen of twee vrouwen erachter komen verliefd op elkaar te zijn, en ze voor altijd bij elkaar willen zijn, vervolgens niet verder kunnen.”

Davis zegt dat het veel zal betekenen als het Hof oordeelt dat er geen probleem is met het huwelijk. “Het zal een privilege en een eer zijn. En heel belangrijk.”

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen