Turkse studenten protesteren voor LGBT+-rechten

Turkije werd in januari overspoeld met studentenprotesten nadat president Erdoğan een loyalist aanstelde als hoofd van de prestigieuze Boğaziçi universiteit. Tientallen demonstranten kwamen bijeen op de campus.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt The Jerusalem Post. De universiteit is één van de laatste plekken waar protesteren nog aangedurfd werd. Afgelopen maandag zijn er ongeveer 159 mensen opgepakt. 98 zijn inmiddels weer vrijgelaten. “Police, get out.” en “Universities are ours!” waren de veel voorkomende kreten tegen de politie. Volgens hen zou de door de president aangestelde rector Milih Bulu ondemocratisch zijn. Studenten zien de actie als een poging van president Erdoğan om meer grip te krijgen op de school. Ze zeiden: "We accepteren het niet omdat het duidelijk de academische vrijheid en wetenschappelijke autonomie schendt, evenals de democratische waarden van onze universiteit"

De demonstranten eisten ook de vrijlating van vier mensen die waren vastgehouden nadat op sociale media beelden waren gedeeld van hen. Op deze beelden was te zien dat er een foto op de grond werd gelegd die heilige islamitische iconografie mengde met symbolen die LGBT-kwesties ondersteunen. Ook meldt BBC News Turkije dat professoren niet samen willen werken met Bulu.

Homoseksualiteit is in de moderne geschiedenis van Turkije legaal geweest. Helaas zijn bewijsstukken hiervan vrijwel allemaal geblokkeerd. The Istanbul Pride en andere regenboogevenementen krijgen vaak te maken met politiegeweld. Ook hate-speech is inmiddels steeds meer genormaliseerd.

Erdoğan veroordeelt de protesten en zegt dat de meeste protestanten niets te maken hadden met de prestigieuze universiteit. Hij noemt de protesten vandalisme. Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, wiens tweet waarin de arrestatie van "LGBT-perverselingen" werd aangekondigd, werd geblokkeerd door Twitter. Hij heeft Boğaziçi-studenten opgeroepen "niet in de val te trappen van politici die zelf niet echt links waren", in een ander bericht op het sociale mediaplatform. Hij verwees naar wetgevers van de People's Democracy Party (HDP) die demonstranten vergezelden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen