Turkse advocaten klagen over haatzaaien tegen homo’s, worden nu zelf vervolgd

Het Openbaar Ministerie in Ankara is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen een vereniging van advocaten die een klacht indienden tegen Ali Erbas, de hoogste Turkse imam. Die beweerde dat homoseksualiteit leidt tot verval van de bevolking. Het OM in Ankara is nu een onderzoek gestart tegen de advocatenvereniging wegens “het beledigen van religieuze waarden”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Turkse minister van Justitie steunt het onderzoek van het OM, laat hij in een tweet weten.

Human Rights Watch (HRW) heeft kritiek op het onderzoek. De mensenrechtenorganisatie roept Turkije op om alle strafrechtelijke onderzoeken naar organisaties die zich uitspreken tegen LGBT+-discriminatie te schrappen. “Het is ontzettend zorgelijk om te zien dat hoge Turkse overheidsvertegenwoordigers de haatvolle opmerkingen van het hoofd van religieuze zaken lijken te steunen,” zegt Hugh Williamson, hoofd Europa en Centraal-Azië bij HRW. “De Turkse overheid heeft de verplichting om haar bevolking tegen haatmisdrijven en discriminatie te beschermen, en moet niet tolereren dat hoge functionarissen haatmisdrijven aanmoedigen en LGBT+’ers en mensen die leven met hiv aanvallen.”

Imam Erbas zorgde met zijn speech voor een hevige discussie in de Turkse samenleving. Naar aanleiding van de preek werd de hashtag #YallahHollandaya trending op Twitter. Vertaald betekent dat “ga naar Nederland”, waarin LGBT+’ers worden aangespoord om het land te verlaten.

Erbas zei in zijn preek dat de Islam homoseksualiteit “vervloekt”. Homo’s zouden ziektes meebrengen en voor verval van de bevolking zorgen. “Honderdduizenden mensen worden jaarlijks blootgesteld aan het hiv-virus. Dat wordt veroorzaakt door deze grote zonde, die in de islamitische literatuur bekend staat als vreemdgaan. Laten we samen vechten om mensen te beschermen tegen dit soort kwaad,” preekte de Imam.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan deelde zijn steun voor de uitspraken van de Imam. Hij noemde de kritiek op de religieuze leider een “aanval op de Islam.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen