Trans vrouw wint rechtszaak na intimidatie in mannengevangenis

Jade September, een Zuid-Afrikaanse trans vrouw die gevangen zit voor moord, heeft een rechtszaak tegen haar gevangenis gewonnen. Ze zou door het personeel van de mannengevangenis zijn geïntimideerd: haar make-up werd afgenomen, haar haar werd afgeknipt en ze mocht geen vrouwelijk ondergoed meer aan.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

September werd door de gevangenis onder meer in een isoleercel geplaats, nadat ze bleef proberen zich als vrouw te uiten. In 2017 probeerde ze in haar cel zelfmoord te plegen. September spande een zaak aan bij de rechtbank, gesteund door verschillende mensenrechtenorganisaties.

Die rechtbank gaf haar grotendeels gelijk. September heeft volgens de rechter het recht zich als een vrouw te uiten, zelfs in een mannengevangenis. Hoe de gevangenis haar behandelde zou haar grondrechtelijke vrijheden schenden en haar waardigheid aantasten. De gevangenis moet haar in beslag genomen sieraden, ondergoed en make-up teruggeven. De rechter berispte het gevangenispersoneel vanwege de behandeling van de trans vrouw. De gevangenis moet binnen een jaar al het personeel een gendercursus geven. Daarnaast moet September met de vrouwelijke persoonlijke voornaamwoorden worden aangesproken – iets wat het personeel weigerde. September mag verplaatst worden naar een vrouwengevangenis.

De rechter benadrukte dat ze naar omstandigheden wel volgens procedure in een isoleercel is gezet. De transgenderrechtenorganisatie Gender Dynamix reageerde verheugd op de uitspraak van de rechter. “Deze uitspraak is belangrijk voor de rechten van transgender en genderdiverse personen in Zuid-Afrika. Deze personen blijven gemarginaliseerd en genegeerd in de wetgeving en de toepassing ervan,” aldus de organisatie.

September zit een 15-jarige celstraf uit voor de moord en een beroving. Ze moet nog zeker negen jaar haar straf uitzitten.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen