Trans asielzoeker op straat gegooid na dubbele zelfmoordpoging

Een transgender vrouw die asiel zoekt in Nederland zou verteld zijn ‘dieper te snijden’ door een asielzoekerscentrum-medewerker na haar tweede zelfmoordpoging. De vrouw zegt voor een week lang op straat te zijn gegooid door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zonder een mobiele telefoon, geld, medicatie, verzekeringskaart of ook maar enkele vorm van identificatie.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

LGBT Asylum Support sprak zich uit over de ‘onmenselijke’ behandeling van de trans vrouw door het COA. Na haar tweede zelfmoordpoging werd de asielzoeker verteld ‘volgende keer dieper te snijden’. Verder ontving ze geen pastorale zorg na haar twee zelfmoordpogingen. Echter werd de asielzoeker in het EBTL (Extra Begeleidings- en Toezichtlocatie) centrum in Hoogeveen geplaatst. Hoofd van LGBT Asylum Support, Sandro Kortekaas, beschrijft dit als ‘een soort gevangenis’ waar de zorg voor transgender mensen uiterst minimaal is.

Zo zou het personeel haar als man behandelen en aanspreken. Wanneer de transvrouw hier bezwaar tegen maakte, zette het COA haar als maatregel tot twee keer toe een week op straat (waarvan de tweede keer op dezelfde dag als haar dubbele zelfmoordpoging). Zonder geld, ID-kaart, een werkende bankpas, verzekeringspas en de hoognodige psychologische zorg moest ze zich zien te redden.

Wegens onduidelijke redenen kreeg ze tevens geen toegang tot hormoonbehandelingen, waardoor ze last kreeg van stemmingswisselingen. Door te overleggen met het COA regelde LGBT Asylum Support dat de vrouw buiten het EBTL centrum mag verblijven, mits ze zich tweemaal per week meldt. Hierdoor heeft LGBT Asylum Support haar wekelijkse hormoonbehandelingen betaald. Ondanks haar meldplicht zit de vrouw nog steeds zonder geld om van te leven, dus is LGBT Asylum Support een inzamelingsactie gestart. Het geld van deze actie gaat naar haar gastverblijf en woonkosten. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen