Thailand legaliseert huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht

In Thailand is het homohuwelijk officieel goedgekeurd. In maart stemde een overweldigende meerderheid van het Lagerhuis al voor de wet, vandaag stemde ook de senaat bijna unaniem voor het invoeren. Enkel de Thaise koning moet nu zijn handtekening onder de wet zetten, wat slechts een formaliteit is.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Slechts vier senatoren stemden tegen de wet, terwijl 130 voor stemden. Na de handtekening van de koning gaat de wet over 120 dagen in, waarmee Thaise koppels van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje kunnen stappen. Daarmee wordt Thailand het eerste land in Zuidoost-Azië dat het homohuwelijk invoert. Twee andere Aziatische landen, Taiwan en Nepal, kennen ook al het recht op huwelijk, ongeacht gender.  

De wet spreekt over het huwelijk als een verbintenis tussen twee personen, ongeacht gender. Ook zullen getrouwde koppels kinderen kunnen adopteren. Alle grote partijen in het parlement spraken tijdens de verkiezingscampagne van 2023 hun steun uit voor het openstellen van het huwelijk. In 2020 verklaarde het Hooggerechtshof een wettelijke bepaling dat het huwelijk enkel tussen een man en een vrouw kan worden gesloten als ongrondwettig, waarna de poging om het homohuwelijk in te voeren momentum kreeg.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen