Texas verbiedt ongewenste naaktfoto’s

Op apps als Grindr kunnen de onverwachte dick-pics als onaangenaam ervaren worden. Door een nieuwe wet in Texas kan het versturen van expliciete kiekjes (aangeduid als ‘cyber-flashing’) nu een boete tot $500 opleveren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het verbod is van toepassing op het versturen van (ongewenste) naaktfoto’s via sms, e-mail, dating apps, social media en overige online chatplatforms. De nieuwe wetgeving komt nadat de dating app Bumble begon met lobbyen bij staatswetgevers. Volgens Morgan Meyer, republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden van Texas, zou de app meerdere gebruikers hebben die klaagden over ongewenste naaktfoto’s. Echter merkte de app al gauw dat ze hier geen wettelijke toevlucht voor hadden: ‘’Er was niets dat gedaan kon worden. Het was geen strafbaar feit - hoewel het zeker digitale seksuele intimidatie was’’ aldus Meyer.

Eerder introduceerde Grindr een mogelijkheid waardoor gebruikers duidelijk kunnen aangeven of ze wel of niet naaktfoto’s willen ontvangen. Velen reageren positief op de maatregelen tegen ongewenste naaktfoto’s, echter luidt er ook kritiek. Sceptici benadrukken vooral de moeilijkheidsgraad van het uitvoeren van deze wetgeving. Daarnaast wordt de verwoording als ‘vaag’ ervaren, wat bezorgdheid veroorzaakt bij sommigen met betrekking tot internet censuur.

Het is nog even afwachten of soortgelijke maatregelen genomen zullen worden in andere staten en landen. Bumble maakte echter duidelijk campagne te blijven voeren zodat de wetgeving op andere plekken ook wordt ingevoerd.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen