Tegenslag voor gays in Filipijnen: rechters wijzen verzoek homohuwelijk af

Het hooggerechtshof in de Filipijnen heeft een verzoek om het homohuwelijk toe te staan afgewezen. Dit verzoek was ingediend door advocaat Jesus Falcis.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens hem was de wet die bepaalt dat het huwelijk gesloten moet worden tussen een man en een vrouw ongrondwettelijk. Het hooggerechtshof wees het voorstel af vanwege overwegend procedurele redenen. In een persbericht schrijft het Hof discriminatie waar LGBTQI+’ers mee te maken krijgen te erkennen, maar dat de kwestie rond het huwelijk via het parlement geregeld moet worden. Het Hof concludeerde dat de grondwet het huwelijk niet definieert of beperkt op de basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit. Voor een eventuele openstelling voor koppels van hetzelfde geslacht, moeten de inwoners van het land dus richten op hun volksvertegenwoordiging.

De rol die de president van het land, Rodrigo Duterte, kan spelen is niet helemaal duidelijk. In het verleden heeft hij verschillende uitspraken gedaan waarin hij zowel voor als tegen het homohuwelijk beweerde te zijn. Recentelijk gaf hij aan zélf ‘een beetje’ homo te zijn, totdat hij daartegen genezen was. Ook noemde hij in 2016 de ambassadeur van de Verenigde Staten een “gay son of a bitch”.

De Filipijnen staan bekend om een van de homovriendelijkere landen van Oost-Azië te zijn. Volgens een onderzoek van het Pew Research Center in 2013 is bijna drie kwart van de inwoners positief over de acceptatie van homoseksuelen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen