Symbolisch homohuwelijk zorgt voor woede in Albanië

Een symbolisch homohuwelijk in de Albanese hoofdstad Tirana zorgt voor een grote controverse in het land. Op het dak van het gemeentehuis werd de liefde tussen twee vrouwen "als protest" onofficieel bevestigd. Hoewel de plechtigheid niet rechtsgeldig was spreken conservatieve Albanezen schande van ceremonie.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het huwelijk was een symbolische verbintenis tussen Alba Ahmetaj en Edlira Mara, die het dak van het gemeentehuis in Tirana hadden afgehuurd om daar te "trouwen".

De ceremonie bevatte alles wat je van een huwelijk verwacht: rozenblaadjes, witte jurken en champagne. "Onze samenleving is zeer patriarchaal en homofoob," zegt Ahmetaj tegen persbureau Reuters. "Dit is iets tussen ons tweeën, waarom moet de maatschappij zich hiermee bemoeien?"

Naast een viering van hun liefde is de ceremonie voor de twee vrouwen ook een vorm van protest. Zij en hun twee kinderen krijgen in Albanië regelmatig te maken met bedreigingen en discriminatie. Zo zouden zij ook doodsbedreigingen hebben gehad.

In Albanië, waar de meerderheid van de bevolking moslim is, wordt het "huwelijk" met verontwaardiging ontvangen. Voormalig president Ilir Meta spreekt van een "perverse agenda". Een woordvoerder van de Katholieke Kerk nam afstand van de ceremonie, die volgens Reuters door Anglicaanse priesters werd gesloten. De Orthodoxe Kerk in Albanië liet in januari nog optekenen dat het homohuwelijk "onnatuurlijk" is.

Homoseksualiteit is legaal in Albanië, maar de LGBT+-gemeenschap krijgt vaak te maken met discriminatie. In 2009 probeerde president Sali Berisha tevergeefs om het homohuwelijk in te voeren.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen