Sloveense opperechter legaliseert huwelijk en adoptie voor koppels van hetzelfde geslacht

Het huwelijk is per direct opgesteld in Slovenië! De hoogste rechtbank van het land noemt wetten die een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht verbieden ongrondwettig. Ook adoptie door koppels van hetzelfde geslacht wordt mogelijk.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Zes van de negen rechters in het hof stemden voor de uitspraak. Het parlement heeft zes maanden om een wet aan te nemen die deze zaken legaliseert, maar tot die tijd mogen koppels van hetzelfde geslacht al trouwen en adopteren.

De Sloveense regering hoopt binnen twee weken een wet te hebben die alles regelt. De centrumlinkse Vrijheidsbeweging, de grootste partij in het Sloveense parlement, staat positief tegenover de uitspraak. De partij van premier Robert Golob won de verkiezingen afgelopen april van de rechts-populistische Janez Jansa, die daarvoor aan de macht was. De verantwoordelijke minister, Luca Mesec, zegt "met genoegen" de wet te zullen indienen.

Met de uitspraak is Slovenië het eerste voormalig communistische land in Europa dat het homohuwelijk legaliseert. Andere Oost- en Centraal-Europese landen kennen wel een geregistreerd partnerschap. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen