Situatie voor Keniaanse LGBT+’ers verslechtert na steun van Hooggerechtshof

Toen het Keniaanse Hooggerechtshof een uitspraak deed ten gunste van de LGBT+-gemeenschap was er even vreugde. LGBT+-organisaties mogen niet door de overheid verboden worden, vond het Hof. Die uitspraak lijkt nu aanleiding te zijn voor een groeiend aantal bedreigingen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens de National Gay and Lesbian Human Rights Commission (NGLHRC) stijgt het aantal aanvallen op LGBT+’ers dramatisch. Zo werden er in januari 78 gevallen gemeld bij de organisatie. In februari waren dat er 117 en in maart 367.

De Keniaanse LGBT+-activist Kevin Mwachiro zegt tegen persbureau Reuters dat mensen het gevoel hebben gekregen dat LGBT+’ers een legitiem doelwit zijn. “Ze denken dat ze het recht hebben om je aan te vallen. Dat vinden ze vanwege wat er in de pers is gezegd en wat de regering heeft gezegd.”

Politici van allerlei partijen hebben namelijk kritiek geuit op de rechterlijke uitspraak. Die zijn het niet eens met de redenatie van het Hof. Dat vindt dat het verbod op homoseksualiteit niet betekent dat LGBT+-personen zich niet mogen organiseren en voor emancipatie mogen strijden. Politici vinden dat het hof hiermee illegaal gedrag stimuleert. Homoseksualiteit is strafbaar met veertien jaar cel in Kenia.

President William Ruto heeft aangegeven de uitspraak te accepteren, maar “dat betekent niet dat we het er mee eens moeten zijn”. De vicepresident noemt homoseksualiteit “des duivels”. De minister van Onderwijs beschuldigt het Westen ervan het land met LGBT+’ers te “infiltreren”. De Keniaanse aartsbisschop Jackson Ole Sapit ziet de LGBT+-gemeenschap als een strategie van radicale klimaatactivisten om de planeet te ontvolken.

In buurland Oeganda heerst zo’n zelfde sentiment. Daar is een wet aangenomen door het parlement die zelfs het identificeren als LGBT+’er strafbaar stelt. Die wet heeft te maken met verschillende complottheorieën over buitenlandse krachten die op scholen in Oeganda homoseksualiteit zouden promoten. Deze theorieën verspreidden zich de afgelopen tijd op sociale media en roepen veel verontwaardiging op onder de bevolking, meldt persbureau AFP.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen