Singapore heft verbod op homoseksualiteit op

In een tv-toespraak heeft de premier van Singapore aangekondigd dat homoseksualiteit niet langer illegaal zal zijn. Zijn regering zet een streep door een koloniale Britse wet die homoseks verbiedt. Maar tegelijkertijd lijkt legalisering van het homohuwelijk verder weg dan ooit.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Deze "sectie 377A" van het wetboek van strafrecht is al tijden een controversiële passage. LGBT+-activisten wijzen op de discriminatoire aard, terwijl conservatieven juist vinden dat het de waarden van hun land reflecteert. Ook bedrijven mengden zich in de discussie, veelal wijzend op het feit dat zij moeilijker talent kunnen aantrekken vanwege het verbod op homoseks.

Na een lange discussie heeft de regering besloten een streep te zetten door de passage, tot opluchting van LGBT+-activisten in het land. Homoseksualiteit was wettelijk illegaal, maar de wet werd al tijden niet meer toegepast. Toch proberen activisten al jaren de wet uit het wetboek te halen. Iets wat nu gelukt is.

"Eindelijk hebben we het gedaan, en we zijn opgetogen dat deze discriminerende, verouderde wet eindelijk van de baan zal zijn. Er is een gevoel dat het misschien iets te lang duurde, maar het moest gebeuren, weet je. Vandaag zijn we heel, heel blij”, vertelt LGBT+-activist Johnson Ong aan de BBC.

Maar tegelijkertijd wordt er verbolgen gereageerd op dezelfde speech van premier Lee Hsien Loong. Om de conservatieve stemmen in het land gerust te stellen zal zijn regering het begrip "huwelijk" sterker verankeren in de wet, wat inhoudt dat dit tussen één man en één vrouw is.

Koloniaal
Het verbod op homoseksualiteit is niet uniek voor Singapore. Veel oud-Britse koloniën hebben een wet die dit verbiedt, vaak ook aangeduid met het nummer 377. In het Singaporese recht is het verbod zo geformuleerd: "Elke mannelijke persoon die, in het openbaar of privé, een daad van grove onfatsoenlijkheid jegens een andere mannelijke persoon begaat, of aanzet tot, (...) wordt gestraft met gevangenisstraf van die kan worden verlengd tot 2 jaar".

Met het intrekken van de wet volgt Singapore verschillende oud-koloniën, zoals India en Thailand, waar de wet verdween uit het strafrecht.

Toch drukt het Britse koloniale verleden nog steeds zijn stempel op de wereldwijde LGBT+-rechten. In twee derde van de landen waar homoseksualiteit is verboden, waren de Britten ooit aan de macht, schrijft de BBC.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen