Servische bisschop roept op tot geweld tegen EuroPride

"Als ik een wapen had, zou ik die gebruiken." Dat zijn de woorden van een Servisch-Orthodoxe bisschop over de aanstaande EuroPride in hoofdstad Belgrado. In een toespraak "vervloekt" hij alle deelnemers.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanstaande september vindt er in Belgrado de jaarlijkse EuroPride plaats. Het Pride-evenement zal naar verwachting bezoekers vanaf het hele continent naar de stad doen trekken, maar niet alle Serviërs zitten daarop te wachten. Zo was er afgelopen weekend een demonstratie om het evenement af te gelasten.

Ook bisschop Nikanor Bogunović van de Servisch-Orthodoxe kerk heeft liever geen Pride in Belgrado. Volgens hem zorgt het evenement ervoor dat de "heilige" stad wordt "ontheiligd".

In een toespraak riep de bisschop daarom op tot geweld. "Ik zal iedereen vervloeken die zoiets organiseert en eraan deelneemt," aldus Nikanor. "Dat is wat ik kan. Als ik een wapen had, zou ik het gebruiken. Maar ik heb geen wapen."

De woorden van de bisschop drongen zelfs door tot de landelijke politiek. De president van Servië Aleksandar Vučić noemde de woorden een "vernedering" voor de kerk en nam het op voor premier Ana Brnabić, die zelf homoseksueel is.

EuroPride vindt vanaf 12 tot 18 september plaats in Belgrado. Dat het evenement in het conservatieve Servië plaatsvindt is bijzonder. LGBT+'ers hebben weinig rechten en de acceptatie van de LGBT+-gemeenschap is laag, zo bleek ook na verschillende protesten tegen het evenement. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen