Schooluniformen in Wales worden genderneutraal

Scholen in Wales hebben de opdracht gekregen vanuit de overheid om hun uniformen genderneutraal aan te bieden. Door de nieuwe regelgeving krijgen studenten de vrijheid om zelf te kiezen welke uniforme kledingstukken ze dragen, ten opzichte van meisjes die enkel rokken mogen dragen en jongens enkel broeken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De nieuwe regelgeving zal vanaf het nieuwe schooljaar in september in effect treden. De Welse overheid stelt dat scholen geen verschillende vereisten voor jongens en meisjes m.b.t. uniformen mogen hebben. Hierdoor zullen de studenten zelf mogen kiezen in wat voor uniform zij zich het meest comfortabel voelen.

De overheid gaf de volgende waarschuwing in een statement: ‘’Het niet toestaan dat een leerling een uniform draagt dat zijn / haar genderidentiteit weerspiegelt, kan gezien worden als discriminatie op grond van geslachtsverandering in het kader van de gelijkheidswet." Toch zullen er uitzonderingen gemaakt kunnen worden: Religieuze scholen hoeven zich hier niet aan te houden wegens de eventuele regels die een religie hanteert met betrekking tot klederdracht en geslacht.

Minister van Educatie Kirsty Williams zei het volgende: ‘’We moeten geen verouderde ideeën afdwingen over welke kleding geschikt is voor hun geslacht, vooral als het hen forceert iets te dragen waarin zij zich ongemakkelijk voelen. Deze nieuwe richtlijn maakt duidelijk dat schooluniform-beleid geen kledingstukken op basis van geslacht zou moeten dicteren.’’ 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen