Schadevergoeding van 19 miljoen dollar voor agent die “minder homo” moest zijn

Een Amerikaanse agent uit St. Louis die te horen kreeg “minder homo” te moeten zijn als hij promotie zou willen, krijgt een schadevergoeding van 19 miljoen dollar (omgerekend 17 miljoen euro). De agent liep promotie mis, hoewel hij sinds 1994 bij de politie werkte.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Keith Wildhaber spande de rechtszaak in 2017 aan, nadat hij in 2016 al een klacht wegens discriminatie bij de Missouri Commission on Human Rights had ingediend. Volgens hem kregen veel van zijn gelijkwaardige collega’s promotie, terwijl hij een betere score uit promotietests had. De agent zou niet voldoen aan de stereotype “mannelijke” normen. Hij zou zelfs te horen hebben gekregen dat hij “minder homo” moest zijn, om gepromoveerd te kunnen worden. Een maand na zijn eerste klacht kreeg Wildhaber plotseling nachtdiensten in een ander gebied.  

De voorzitter van de jury vertelde tegen de lokale krant St. Louis Post-Dispatch duidelijk te willen maken dat “als je discrimineert, je hiervoor moet boeten. Je kan het onverdedigbare niet verdedigen.” De advocaten van Wildhaber noemden de uitspraak “historisch”.  Tegen de krant vertelden ze: “Wildhabers dapperheid om op te komen voor zijn rechten moet een inspiratie zijn voor elke werknemer”.

De gemeente heeft laten weten veranderingen in het bestuur van de politie-eenheid door te willen voeren. Op Twitter schrijft de gemeentebestuurder Sam Page: “Onze politie moet een plaats zijn waar iedereen uit de gemeenschap en elke agent met waardigheid behandeld wordt.” Hij noemde het “tijd voor een verandering in het leiderschap”.

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen