Rutte: Amalia kan zonder problemen met vrouw trouwen en koningin worden

Mocht kroonprinses Amalia met een vrouw willen trouwen, dan hoeft zij het koningschap hier niet voor op te geven. In theorie zou Nederland dan twee koninginnen kunnen krijgen. Dat laat demissionair premier Mark Rutte weten aan de Tweede Kamer, na vragen van de VVD hierover.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De vragen werden gesteld naar aanleiding van het boek Amalia, de plicht roept van schrijver Peter Rehwinkel. Die stelt in dat boek dat Amalia het koningschap moet opgeven als ze met een vrouw zou willen trouwen.

Rutte laat nu dus weten dat die hypothese onjuist is. Mocht de Prinses van Oranje een vrouwelijke partner vinden, dan kan zij gewoon koningin worden. In de beantwoording van de Kamervragen schrijft de demissionair premier: “Het kabinet vindt dat de erfopvolger ook kan trouwen met een persoon van hetzelfde geslacht en ziet geen beletsel voor (…) een huwelijk van een erfopvolger met een persoon van hetzelfde geslacht.” De Tweede Kamer heeft zelf ook een rol bij het goedkeuren van de partner van de toekomstige koningin. Een zogeheten toestemmingswet moet door het parlement worden goedgekeurd, voordat de toekomstig vorst in het huwelijksbootje kan stappen.

Over de gang van zaken rond opvolging van Amalia, mocht zij met een vrouw trouwen, is minder duidelijk. De VVD-kamerleden wilden ook weten hoe dit geregeld zou worden, maar hier erkent Rutte dat het huidige familierecht in strijd is met de wet rond de erfopvolging. De demissionair premier wil hier echter nog niet op vooruitlopen. “Dit is te zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval, die, zoals je ook terugkijkend kunt vaststellen bij het familierecht, door de tijd heen ook kunnen veranderen.”

Voor Amalia betekent deze houding van het Kabinet dat het geslacht van haar toekomstig partner geen issue hoeft te zijn. De optie om twee koninginnen te hebben is dus zeker mogelijk.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen