Russische trans politicus moet in retransitie om niet in gesticht te belanden

Ruslands eerste transgender politicus heeft aangekondigd in retransitie te gaan. Joelia Aljosjina ging sinds 2020 door het leven als een transgender vrouw, maar moet die identiteit nu opgeven vanwege de dreiging dat ze wordt opgesloten in een inrichting.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tegen de onafhankelijke nieuwssite Novaya Gazeta zegt transgender politica Joelia Aljosjina te gaan retransitioneren uit angst voor de repressie van de Russische autoriteiten, waarmee ze haar identiteit moet opgeven. Vorige maand maakte ze al bekend dat ze de retransitie van plan was, maar nu vertelt Aljosjina dat dit alles behalve vrijwillig is.

Aljosjina zegt informatie te hebben ontvangen dat de autoriteiten van plan zijn om haar in een psychiatrische instelling te plaatsen vanwege haar transgenderidentiteit. Daarom plaatste ze in mei een bericht op Telegram waarin ze haar retransitie bekend maakte. Ze zei alleen niet dat ze bedreigd werd, maar juist dat ze haar excuses wilde aanbieden aan het Russische volk. Ze noemde zichzelf toen een "patriot".

In het interview met Novaya Gazeta vertelt ze dat ze in die periode enorm gestrest was vanwege de dreiging. Bij een poging om bij het Hooggerechtshof haar gelijk te halen ving ze bot.

In het interview zegt Aljosjina dat ze "niet veel meer te verliezen heeft" in het huidige Rusland, waar het openbare leven van LGBT+'ers steeds beperkter wordt.

Aljosjina probeerde vorig jaar voor een oppositiepartij gouverneur in de Siberische republiek Altaj te worden. Ze stapte uiteindelijk uit de race, nadat Rusland vorig jaar alle transgenderbehandelingen verbood. De druk op LGBT+'ers in Rusland is sindsdien toegenomen. Ook werd de "internationale LGBT+-beweging" op de nationale extremismelijst gezet, waar ook ISIS en Al-Qaida op staan. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen