Russische hetero student bijna geschorst vanwege roze telefoonhoesje

Een student in het Russische Jekaterinenburg kreeg van zijn universiteit printjes van zijn sociale media te zien waarop te zien was dat hij lid was van pro-LHBT-Facebookgroepen. In combinatie met zijn roze telefoonhoesje dreigde de school hem te schorsen. Hij was immers homo. “Het feit dat ik een vriendin heb, maakte niet uit”, vertelde de jongen tegen Russische media.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt The Moskow Times. De Staatsuniversiteit van de Oeral voor Economie beriep zich op de wet die ‘homopropaganda’ in het land verbiedt. Diezelfde wet is al gebruikt om onder andere verschillende pride-evenementen te verbieden. “We zijn immers een staatsuniversiteit”, vertelde de ‘vicepresident voor disciplinair werk’, Roman Krasnov, aan lokale media. Volgens de hem bekijkt de onderwijsinstelling daarom inderdaad de sociale media van haar studenten, om het ‘morele karakter’ van hen in de gaten te houden. “Waarom zouden wij niet in de gaten houden wat onze studenten ook buiten schooltijd doen?”

Volgens de student vond de universiteit zijn roze telefoonhoesje en zijn activiteit op sociale media genoeg bewijs om hem te kunnen schorsen vanwege zijn geaardheid. De school vond dat de relatie met zijn vriendin niet bewees dat de jongen niet homo was.

Krasnov vertelde de Russische staatsmedia later dat hij nooit van plan was de jongen te schorsen. Toch meldde de universiteit dat studenten hadden verzocht om de Facebookpagina van de jongen te bekijken. “Er was namelijk een link naar de LHBT-pagina op zijn Facebook, wat telt als propaganda”, vertelde de persvoorlichting tegen de krant.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen