Rusland veroordeelt minderjarige voor verspreiden homopropaganda

outtv, gay, rusland, maxim, veroordeeld
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Neverov vertelde zijn verhaal tegen de NOS. Hij vertelde hoe hij een evenement wilde organiseren genaamd ‘Gay of Poetin’. “Ze haalden me op van school om vragen te stellen. Het werd me verboden het evenement te organiseren. Vanaf dat moment sta ik op een zwarte lijst,” zegt Neverov. Een maand later valt er brief op de deurmat. Neverov moet zich melden bij een commissie omdat hij homopropaganda zou hebben verspreid.

Die homopropaganda zijn drie afbeeldingen van halfnaakte mannen in een privé-album op VKontakte, en soort Russische Facebook. Om deze foto’s moet Neverov nu 600 euro boete betalen. “Ik vind het echt bizar. Ik ben 16 jaar oud en moet nu een volwassen maandsalaris betalen voor drie plaatjes die ik 3 jaar geleden heb gepost.” Omdat hij het geld niet zelf kan betalen is Maxim een crowdfunding gestart, waarbij hij veel steun krijgt van de Russische LHBT-community. “Ik ben zo dankbaar, inmiddels heb ik al het geld binnen en kan ik de boete betalen.”

Maxim’s ouders, waar hij nog bij inwoont, steunen hem en accepteren dat hij homo is. Ook de jongere generatie in Rusland is volgens Maxime open-minded. “Het is vooral de overheid die moeilijk doet. Het is wij tegen hen.” Toch gaat Maxim na 23:00 uur niet de straat op, omdat de kans dan erg groot is dat hij in elkaar geslagen wordt. Ook krijgt hij regelmatig berichten van jongens op zijn VKontakte pagina die doen alsof ze willen afspreken, maar hem eigenlijk in elkaar willen slaan.

Maxim heeft een protestorganisatie opgezet waarmee hij strijdt voor de vrijheid en gelijkheid van iedereen. “Dat wil ik al sinds ik klein ben. Ik wil een vrij Rusland waarin we niet bang hoeven te zijn. We blijven vechten en ik weet het zeker: op een dag zal Rusland vrij zijn!”

Bron: NOS
 
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen