Rusland krijgt boete wegens verbod op LHBT+ organisaties

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Rusland een boete gegeven. De aanleiding hiervoor was dat het land drie LHBT+ organisaties blokkeerde bij het registreren als juridische entiteiten. Naast een boete moet Rusland de drie organisaties €42.500 uitbetalen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De drie organisaties (Rainbow House, Movement for Marriage Equality en Sochi Pride House) beweren dat Rusland hen weerhield van registreren als juridische entiteiten. Het land zou hun registratie blokkeren doordat de organisaties van plan zijn LHBT+ rechten te promoten. Echter lieten de organisaties het hier niet bij zitten en stapten naar Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Hof oordeelde unaniem dat Rusland hen discrimineerde op basis van seksuele geaardheid en hun rechten schond in het kader van recht op vrijheid van vereniging. Naast een boete is Rusland de organisaties nu ook €42.500 verschuldigd.

Ter verdediging citeerde de Russische overheid de wetgevingen die ‘’propaganda van niet-traditionele seksuele relaties gericht op minderjarigen’’ verbieden. Het Hof hield echter voet bij stuk dat ‘’burgers een juridische entiteit moeten kunnen vormen om gezamenlijk op te treden op een gebied van wederzijds belang’’ en omschreef dit als een van de belangrijkste rechten voor vrijheid van vereniging. Ze voegden toe dat het weigeren hiervan, omdat de organisaties LHBT+ rechten promoten, op geen enkel vlak als redelijk of objectief gerechtvaardigd kan worden. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen