Rusland: geadopteerde kinderen weggehaald bij gay vaders

Voor het eerst heeft Rusland zijn federale wet uit 2013 (die “propaganda van niet-traditionele seksuele relaties” verbiedt) gebruikt om een homokoppel te scheiden van hun wettelijk geadopteerde 12- en 14-jarige zonen. Hoewel stellen van hetzelfde geslacht niet zijn toegestaan kinderen te adopteren in het land, mogen single mensen dat wel (wat een van de vaders dus deed in 2010).
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De vaders brachten hun zonen in juni naar een ziekenhuis in Moskou wegens een vermoedelijk geval van blindedarmontsteking. Artsen waarschuwden vervolgens het Onderzoekscomité van Rusland, en het comité beschuldigde het adoptiebureau later van "nalatigheid" voor het toestaan dat de kinderen in 2010 door een homoseksuele man werden geadopteerd (paren van hetzelfde geslacht mogen geen kinderen adopteren in Rusland, maar alleenstaande mensen wel).

Deze maand werd het nog erger: autoriteiten van de commissie probeerden het appartement van de vaders en die van hun directe familie te doorzoeken. Uiteindelijk trapten onderzoekers de deuren in van de mannen en een van hun broers.

Sinds hun kinderen zijn weggehaald, heeft het stel juridische hulp ontvangen van twee lokale LHBTQ-organisaties, Stimul en Coming Out. Een woordvoerder van Stimul maakt zich zorgen dat de federale wet van 2013 zal worden gebruikt om adopties te annuleren en nog meer families van hetzelfde geslacht te scheiden van elkaar. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen