Roemenië houdt referendum over mogelijke ban homohuwelijk

outtv, gay, roemenie, referendum, homohuwelijk
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Senatoren in Roemenië stemden met 107 tegen 13 vóór het plaatsvinden van dit referendum, dat zijn ontstaan al in 2016 vond. De extreemrechtse groep Family Coalition startte toen een petitie om de betekenis van een echtpaar te veranderen in de grondwet. Deze petitie haalde meer dan drie miljoen handtekeningen op. Naast deze petitie is Family Coalition ook sterk tegen onder andere het plegen van abortus, scheidingen, anticonceptie en seksuele voorlichting. Een senator van de regerende Sociaal Democratische partij verantwoordt het referendum met: “We zijn al 2000 jaar een christelijke natie.”

Homoseksualiteit in Roemenië werd pas in 2002 gedecriminaliseerd. De houding tegenover homoseksualiteit is dan ook hard. Zo krijgen same-sex koppels geen bescherming van de overheid. Het samenzijn van twee mensen van hetzelfde geslacht zal met dit referendum niet in gevaar zijn. Toch veroordeelt een advocaat van de Roemeense LHBT-activistengroep Accept het referendum. “Dit is een campagne van door de staat gesponsorde haat jegens LHBT’ers en eenoudergezinnen” zegt Iustina Ionescu tegen GCN.

Tegenstanders van het referendum zijn van plan om het te boycotten met de hoop dat een lage opkomst van stemmers ervoor zal zorgen dat het referendum als ongeldig wordt verklaard.
 
 
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen