Roemeens parlement verbiedt gender studies, academici bezorgd

Het Roemeens parlement heeft een wet aangenomen die onderwijsinstellingen verbiedt les te geven in gender studies. Studenten noemen de wet “een teruggang naar de Middeleeuwen”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De wet, die het onderwijsinstellingen verbiedt om “theorieën en meningen te propageren die beweren dat gender een ander concept is dan het biologische geslacht”, is afgelopen dinsdag aangenomen.

Universiteiten reageren bezorgd op de wet. De universiteit van Boekarest schrijft in een persbericht dat het “ingaat tegen de fundamentele rechten die de Roemeense grondwet en internationale verdragen die Roemenië heeft ondertekend”. Volgens de universiteit heeft de tekst geen wetenschappelijke basis en is het “een schaamteloos voorbeeld van ingrijpen in het onderwijs en de vrijheid van meningsuiting”.

Een andere universiteit uit de stad Cluj-Napoca schrijft “verbaasd” te zijn dat “een academische theorie met een wet kan worden verboden”. De universiteit benadrukt dat ze het een “een ongewenst precedent” vindt voor de wetenschap.

Volgens transgenderrechtenactivist Patrick Brăila heeft het Roemeense parlement “tegen een deel van de bevolking gestemd die ze juist zouden moeten beschermen”.

Verschillende hoogleraren hebben al laten weten de wet niet te zullen naleven. Universiteiten en studentenverenigingen roepen de president van Roemenië nu op de wet niet te ondertekenen. Een wet is pas geldig als zijn handtekening eronder staat.

Met de nieuwe wet lijkt Roemenië buurlanden Polen en Hongarije te volgen als het gaat om LGBT+-rechten. In beide landen worden die ingeperkt en laten regeringspartijen regelmatig anti-LGBT+-geluiden horen. Zo noemde de Poolse president de “LGBT-ideologie” erger dan het communisme en schafte Hongarije de wettelijke erkenning van transgender personen af.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen