'Ride with Pride? Eerder Ride with Fright'

De Prideversieringen van afgelopen weekend zijn nog niet van de straat af, of wij moeten er alweer op om onze veiligheid te verdedigen. Nadat er afgelopen vrijdag een queer vrouw zwaar mishandeld werd door haar Uberchauffeur, verzamelden gisteren ruim honderd mensen zich bij het Homomonument om hun steun, verdriet en frustratie met elkaar te delen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Tekst & beeld: Loeke Hegge

Ondanks de schokkende ervaring van Sophie en haar vriendin leek er een gevoel van verbinding en liefde in de lucht te hangen. Borden met gevatte teksten staken op boven het publiek uit.  De organisatoren, vrienden van de slachtoffers, spraken hun dankbaarheid uit aan de grote groep aanwezigen. Ook de aangevallen Sophie nam het woord en deed haar verhaal over afgelopen vrijdag. ‘’Ik heb zenuwschade opgelopen en weet niet of dit ooit terug zal komen.’’ Dit protest liet ook licht schijnen op de vele andere vervelende en soms bedreigende ervaringen die LHBT+-personen in Amsterdam hebben gehad met Uberchauffeurs.

Zo zouden sommigen van hen uitgescholden worden voor de meest vreselijke dingen, of geweigerd in het algemeen. Diverse uitspraken hierover gingen de ronde; ’Ik werd uitgescholden voor aap.’ ‘Hij zei: ‘Jij bent geen mens.’’ ‘Ik was doodsbang dat hij erachter zou komen waar ik woon.’ ‘Als ze me zagen in drag, reden ze gewoon door, terwijl ik gewoon betaal.’ en ‘Het is verschrikkelijk. Ik heb diezelfde avond een Uber genomen en had een prima ervaring, maar het mag toch niet zo zijn dat veilig thuiskomen een soort Russisch Roulette moet zijn voor ons?’ aldus meerdere demonstranten over hun ervaringen.

Er was ook veel verontwaardiging over de inclusieve marketing van Uber. ‘’De pinkwashing is echt niet oké, zoals ze op de Pride parade een bootje hebben en dit vervolgens in hetzelfde weekend gebeurt.’’ Verschillende sprekers benadrukten het belang van aangifte doen, voor elkaar te blijven zorgen en het besluit om het bedrijf te boycotten. ‘’Het enige wat we nu kunnen doen om Uber te pakken is om er gewoon geen gebruik meer van te maken. Kijk dan maar eens wat ze gaan doen.’’ Aldus dragqueen Tabitha, oud deelneemster van Drag Race Holland.

Uber heeft inmiddels gereageerd op de twee slachtoffers en claimt een video te hebben dat één van hen aan het overgeven was. Dit geeft Sophie echter weinig zorgen, aangezien zij standvastig ontkent dat dit plaats heeft gevonden. Wel zouden er veertien Kamervragen opgesteld zijn over de onveilige situaties van LHBTI+-ers die Uber veroorzaakt. Die zullen spoedig behandeld worden in de Tweede Kamer.

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen