Rechter Texas: verstrekken PrEP door overheid schendt "religieuze vrijheid"

Een groep conservatieve christenen in Texas hebben via de rechter een verbod afgedwongen op het verplicht verstrekken van PrEP door zorgverleners. Zij willen niet meewerken aan het "stimuleren van homoseksueel gedrag".
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Zorgverleners mogen het verstrekken van PrEP weigeren op religieuze gronden. Een federale rechter in Texas heeft een groep conservatieve christenen, vertegenwoordigd door anti-abortus-prominent Jonathan Mitchell, in het gelijk gesteld. Christelijke medewerkers en organisaties die onder het Obamacare-programma verplicht zijn PrEP voor te schrijven, zijn dat met de uitspraak niet meer.

Daarmee wordt de toegang tot het medicijn, wat de kans op het oplopen van hiv met 99% procent verkleint, bemoeilijkt. Precies wat de aanklagers wilden. De rechter gaat echter niet mee in hun argumentatie dat het überhaupt verstrekken van PrEP tegen het principe van religieuze vrijheid ingaat, omdat hier belastinggeld mee gemoeid zou zijn.

Homoseksueel gedrag

Toch is de uitspraak een alarmbel voor LGBT+'ers in de VS. Deze kan namelijk invloed hebben op het hele land, waar de toegang tot het levensreddende medicijn dan zal afhangen van de medewerkers die het verstrekken.

De rechter lijkt mee te gaan in de redenatie die gebaseerd is op de veronderstelling dat PrEP homoseksueel gedrag stimuleert. Iets wat niet het geval is, benadrukken LGBT+-organisaties. PrEP is voor alle groepen met een hoger risico op hiv.

“Het verstrekken van PrEP is geen morele of religieuze kwestie, zoals de eisers beweren. PrEP is een medicijn en een levensreddend middel," zegt Jesse Milan jr. van AIDS United.

“Of iemand PrEP gaat gebruiken, is een persoonlijke gezondheidsbeslissing. Het vermogen om zorg te krijgen mag niet in gevaar worden gebracht door de persoonlijke overtuigingen van iemand anders."

George W. Bush
Uit de LGBT+-gemeenschap klinkt ook woede over rechter Reed O'Connor die de uitspraak deed. Hij wordt "activistisch" en "radicaal" genoemd. Ook de leider van de Democratische partij in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, gebruikt dat soort termen: "Een radicale, door de Republikeinen benoemde federale rechter bepaalt dat de dekking voor PrEP geweigerd kan worden: een medicijn waarvan bewezen is dat het levens redt van hiv/aids en een belangrijke strategie om de epidemie te beëindigen." O'Connor werd door voormalig president George W. Bush benoemd.

Of O'Connor zijn uitspraak wil laten gelden voor de hele VS is nog niet duidelijk. Amerikaanse media verwachten dat de Biden-regering de uitspraak aan gaat vechten.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen